Spotlight på retreat: Mahakala

Posted in retreats |
Retreat Spotlight: Mahakala

Fotografering: Mahakala Retreats

I denne måned har vi haft fornøjelsen af at sætte os ned med grundlæggerne af Mahakala Retreatsen af Mandukas retreat-partnere. Mahakala er et smukt holistisk retreat i Montenegro, som drives af en mor-datter-duo, der kombinerer deres passioner for at bringe et unikt koncept til verden. Det er deres sociale indsats i lokalsamfundet, der har givet os lyst til at lære mere om dem og deres koncept. Nyd denne frugtbare samtale med Vesna & Marijana.

Fortæl os, hvordan Mahakala-rejsen startede, og hvor I er i dag?

Det startede med, at min mor ledte efter et feriested til sig selv, og hun fandt et smukt sted i Montenegro i bjergene, hvor hun begyndte at bygge et lille sted til sig selv. Som læge har hun altid ønsket at hjælpe folk, men hun opdagede, at der var grænser for, hvor effektiv hun kunne være med medicin alene. Yoga forener sind, krop og sjæl, og gennem sin egen personlige rejse havde hun tilføjet den sidste brik til puslespillet i sin egen stræben efter velvære.

Siden jeg var lille, har jeg altid drømt om at starte en social virksomhed for at hjælpe folk med at leve en bæredygtig livsstil. Efter at have inviteret en gruppe venner til at eksperimentere med mine ideer, vidste jeg i mit hjerte, at dette er mig, og præcis hvad jeg er her for at give. Jeg troede, at yoga-retreats var for kvinder, der havde en midtvejskrise! Så oplevede jeg den rene magi og forbindelse og indså, at det er for alle. Blot et par år senere har vi et blomstrende øko-tilflugtssted, hvor alle kan trække sig tilbage, lade op og genfinde kontakten med sig selv. Hver eneste dag er min mor og jeg i ærefrygt over, at vi har det privilegium at få denne oplevelse.

Manduka Mahakala Yoga Retreats

Hvordan vil du med få ord beskrive dine yoga-retreats?

En oplevelse for alle sanser, hvor man kan røre, føle, lugte og smage for at finde tilbage til kroppen. Et middel mod hverdagens kaos og travlhed, der bringer folk tilbage til sig selv. Vi tilbyder et sted, hvor man kan hvile, restituere og finde sin indre ild; en fornyet livsglæde.

Hvad er det, der adskiller jer fra de andre retreats derude (for jeres gæster)?

Vi er en mor og datter-duo, der kombinerer vores unikke kvaliteter; min mors medicinske erfaring og visdom inden for ernæring kombineret med min kærlighed til at tilføre livet kreativitet og naturens helbredende kraft har skabt en oplevelsesrig oase. Vi befinder os i et meget specielt land, der minder om barndommens eventyr med bjerge og vilde blomster og det turkisblå hav, som stadig er relativt uspoleret og er en sjælden skat for alle, der finder os.

Manduka Retreats

Hvordan besluttede du dig for at udvikle dit nonprofit-element til din virksomhed? Og hvordan udvælger du de kvinder, der får lov til at deltage i dine retreats?

Vi mener, at alle fortjener at få en oplevelse som denne, og nogle gange har de, der har mest brug for det, færrest ressourcer til rådighed. Det er også derfor, vi har en prisklasse, der gør retreats så tilgængelige som muligt. Vi giver de ekstra pladser til kvinder, der har oplevet traumer eller misbrug, er i økonomiske vanskeligheder eller oplever formildende omstændigheder. Det er en hjertesag for os, der har oplevet generationer af kvindeundertrykkelse. Vi støtter også vores lokalsamfund; kunsthåndværkere, landmænd og lokale håndværkere. Vi tilbyder dem endda gratis yogatimer!

Jeres beliggenhed er fantastisk med udsigt over havet. Hvad var det ved Montenegro, der fik jer til at slå jer ned her? Har du andre forbindelser til Montenegro?

Som man siger: "Æblet falder ikke langt fra stammen." Min mor ledte over hele Europa, og vi synes stadig, det er sjovt, at vi fandt vores hjem i hendes fødehjem, og jeg er helt forelsket i at opdage mine rødder her. At finde en grund omgivet af bjerge, olivenlunde og figentræer og så tæt på havet var prikken over i'et.

Manduka Mahakala Retreats

Hvordan har du set virkningen af dit retreat på de samfund, du hjælper?

For det første har mange mennesker i Montenegro aldrig hørt om yoga. Så ved at tilbyde gratis yogatimer og viden om næringsrig vegansk mad har vi set en stor ændring i tankegangen hos lokalsamfundet her.

Jeg har også bemærket en enorm effekt på de kvinder, der er i nød. Vi har hjulpet dem ved at tilbyde dem et sikkert sted, et fællesskab og plads til at finde sammen igen. Jeg har set, hvor bemyndigede og hørt de føler sig. Jeg har set, hvor vigtigt det er at skabe rum som disse for kvinder over hele verden.

Vesna, hvordan bringer du dine andre professionelle elementer ind i Mahakala?

For at være ærlig har min datter overtaget de fleste aspekter af Mahakala. Den del af retreatet, som er min baby, er køkkenet. Som ernæringslæge er min største passion at helbrede mennesker gennem ernæring, så jeg har brugt måneder på at skabe en afbalanceret og sund menu, der lærer og inspirerer gæsterne til at prøve at lave vegansk og sund mad derhjemme. Det er faktisk stadig en hemmelighed, men vi arbejder på en bog, så alle kan få en smagsprøve på denne viden.

Manduka Mahakala 3

Marijana, hvornår indså du, at dette skulle være dit fokus og bringe Mahakala-retreats ud i verden?

Da jeg så gnisten vende tilbage i øjnene på de første gæster, da de fandt sig til rette i vores trygge rum. Der er virkelig ingen ord, der kan beskrive følelsen af at være vidne til så smukke forvandlinger hos vores gæster.

Hvad er det eneste, du ønsker, at hver eneste af dine gæster skal tage med sig, når de afslutter en af dine retreats?

En opvågning af den passion og forbindelse til dem selv, som bor i dem, og som har ventet på at komme til udtryk.

Manduka Mahakala 2

Ofte antager folk, at en succesfuld virksomhed er drevet af et stort team af mennesker, men i virkeligheden er det ofte meget mindre, end de måske tror. Fortæl os om den udvidede Mahakala-familie?

I starten var det bare mig og et par andre, og jeg har ingen idé om, hvordan vi klarede det, især fordi vi var så unge, men nu er vi vokset til et utroligt, men livløst team af mennesker, der brænder for det, vi tilbyder. Vi er en blanding af lokalt personale og internationale lærere. Jeg har indset, hvor vigtigt det er at have folk, man elsker og stoler på, til at arbejde for sig, og uden denne fantastiske besætning ville Mahakala aldrig være så specielt, som det er.

Vi kan se, at du er baseret i forskellige hjørner af verden, deltager du selv i retræterne, eller har du folk, der tager sig af dig?

Under pandemien har vi været opfindsomme og på mirakuløs vis styret retræterne på afstand, da jeg sad fast i Australien. Når det er sagt, foretrækker vi begge at være der personligt, fordi vi sætter så stor pris på selv at se magien ved dette sted. Vi er stadig i stand til at rejse, og min mor driver stadig sin klinik i Berlin, da vi har et helt team, der kører retreats for os.

Hvad har været det sværeste, du har skullet håndtere på denne rejse indtil videre?

At vide, at jeg i sidste ende er ansvarlig for så mange menneskers velbefindende, ikke bare mine gæster, men også mit personale, og stadig huske at tage vare på mig selv og finde en god balance.

Jeg tror, at det at starte dette retreat som tyveårig betød, at der var meget at tage fat på, men jeg er så taknemmelig for det, for i denne alder havde jeg ingen frygt, og det var den bedste vækst, jeg nogensinde har oplevet. Jeg vågner op hver dag med taknemmelighed og glæde over at kunne være en del af dette.

Mahakala Manduka Tilbagetrækninger

Med tusindvis af yogier overalt, der drømmer om at afholde deres egne retreats, hvilke visdomsperler vil du så give dem?

Gør det! Følg denne drøm, verden har brug for disse helbredende steder mere end nogensinde!

Vi er for eksempel allerede booket hele året. En anden ting, jeg vil foreslå, er at opleve andre retreats for at blive inspireret.

Mens så mange yogainitiativer kæmper lige nu, hvad er det så, der holder jer sammen?

Passionen, teamet og støtten fra det fællesskab, vi har opbygget over hele verden. Bare det at blive ved med at huske vores mission, og hvorfor vi startede dette sted, efter at alt andet bare er en bonus.

Hvad vil du gerne se for Mahakala og dig selv om 5 år?

Jeg ville elske at skabe flere af disse steder rundt om i verden, som hjælper folk med at finde tilbage til naturen og sig selv. I år er jeg faktisk på udkig efter steder på ukendte hellige steder.

Manduka Mahakala Yoga Retreats

Hurtige fakta om dig selv: Marijana, medstifter af Mahakala Retreats

 • Hvor praktiserede du yoga første gang?

Min mor plejede at undervise mig derhjemme, men for at være ærlig var det først på retreatet, at jeg for alvor kom i kontakt med yoga, da jeg syntes, det var skræmmende at gå til undervisning i et studio. Det er derfor, jeg vil foreslå alle, der gerne vil have en smagsprøve på yoga, at tage med på et retreat.

 • Hvem introducerede dig til yoga?

Jeg har altid læst om buddhisme, filosofi og yoga, men min mor var nok den person, der virkelig introducerede mig til asana-praksis. Jeg kan huske, at jeg som ung pige forsøgte at kopiere min mors hovedstand, men mine lærere på Mahakala introducerede mig virkelig til yoga som en livsstil.

 • Fortæl os om din yogarejse?

Min yogarejse ændrede sig virkelig, da jeg begyndte at se åndedrættet som den vigtigste del af praksis, og at yoga er så meget mere end den fysiske praksis.

 • Hvordan så din praksis ud før covid, og hvordan ser den ud nu?

Siden covid har jeg udviklet en mere intim sadhana-praksis, som jeg kan lave derhjemme. Under covid studerede og læste jeg om at gøre din praksis mere feminin og forbundet med vores cykliske natur.

 • Fortæl os om din foretrukne yogaform

Jeg kan godt lide en mere langsom, intuitiv praksis, som jeg ændrer i løbet af min cyklus afhængigt af min krops behov. Jeg elsker også partneryoga, da det bringer forbindelsen og det sjove tilbage i processen.

 • Dit yndlingssted at praktisere

Enten i min lille træhytte, hvor jeg kan høre fuglene og bliver holdt fast af bjergene, eller selvfølgelig i vores yogasal, der har udsigt over kystbjergene, så der sker så meget magi der med vores mest utrolige lærere, eller lige ved havet, hvor vores yogaplatform ligger.

 • Hvilken måtte bruger du? practice on?

Min sort Manduka-måtte er perfekt til min vinyasa-praksis og mine langsomme yin-sessioner. En del af grunden til, at jeg valgte dem, er også, at jeg elsker bæredygtighedstanken bag deres virksomhed.

 • Nævn en Manduka-rekvisit, du ikke kan leve uden?

Helt klart den PRO-måtte eller den Align yoga-strop! Jeg tager dem med mig overalt, selv på camping.

 • Hvad er din foretrukne yogastilling?

Marjaryasana/Bitilasana - Kat og ko! Jeg praktiserer den hver morgen, og den giver mig mulighed for at forbinde mig med mit åndedræt og se, hvordan min krop har det, når jeg vågner. Jeg gør det meget intuitivt, og en sjov detalje er, at jeg faktisk praktiserer alt med lukkede øjne.

 • Hvor er du vokset op?

Over det hele faktisk... Jeg blev født i Tyskland og flyttede derefter til England i noget af min barndom, før jeg flyttede til Kina i gymnasietiden. Da jeg var færdig med skolen, pakkede jeg mine tasker og flyttede til Australien, inden jeg delte min tid der med Montenegro. Jeg er helt vild med at bo i Montenegro nu og have forbindelse til mine rødder på min mors side.

 • Sjove fakta om dig

Da jeg voksede op, var jeg en komplet drengepige, der kun gik i herretøj og ville være en berømt fodboldspiller, så nogle gange kan jeg ikke tro, at jeg leder retreats for kvinder, der hjælper kvinder med at finde tilbage til deres feminine sider.

 • Hvilke aktiviteter laver du uden for yoga?

Surfing er min absolutte passion, ligesom kunst og generelle eventyr. Jeg elsker bare at lægge kreativitet i alt, hvad jeg gør, og se alt som legende. Jeg elsker også havearbejde og at dyrke min egen mad. Montenegro har sådan en rig jord, hvor blomster og planter vokser i overflod.

 • Din bedste boganbefaling?

Kvinder, der løber med ulvene: Clarissa Pinkola Estes har ændret mit liv, og jeg anbefaler alle kvinder at læse den. Jeg kan heller ikke lade være med at anbefale En ny jord: Awakening to Your Life's Purpose, mens jeg læste, følte jeg, at jeg blev mere nærværende for hver side af hans visdom.

 • Dit yndlingscitat/mantra?

Vores Mahakala-mantra, som omfatter vores mission. Dette er hvad Lokah Samastah Sukhino Bhavantu "Må alle væsener overalt være lykkelige og frie, og må tankerne, ordene og handlingerne i mit eget liv på en eller anden måde bidrage til den lykke og frihed for alle."

###

Om Vesna og Marijana - grundlæggere af Mahakala Retreats i Montenegro.

En passioneret mor-datter-duo Dr. Vesna Lemm - Vesna er en 770 timers certificeret Sivananda Yoga-lærer samt almen og holistisk læge i Berlin. Hun er jordemoder, detox-ekspert og ernæringsterapeut med en bred viden om traditionel kinesisk medicin. Hendes personlige rejse med yoga startede i 2013, og det tog ikke lang tid, før hun følte trang til at dele den lykke og spirituelle forbindelse, yogaen havde givet hende, med andre. Vesna er mor og drivkraft i Mahakala, fuld af energi og passion.

Marijana Lemm - Marijana grundlagde sin første lille virksomhed på PCA University i England i 2017. En bæredygtig, up-cycling modevirksomhed ved navn Mahakala. Blot et år senere begyndte hun at lægge sit hjerte i at etablere Mahakala Yoga Retreat sammen med sin mor, hvor hun yderligere integrerede sine miljøvenlige værdier. Efter først at have oprettet hjemmesiden og været ansvarlig for markedsføringen overtog hun rollen som administrerende direktør i 2019. Hun overtog den vigtigste rolle i driften af organisationen. Hun er Mahakalas kærlige hjerte. Hun har også taget sin 300 timers yogalæreruddannelse og sin meditationsuddannelse.

Tag med dem på deres næste retreats, og følg deres rejse på www.mahakala-retreats.com og @mahakala_retreats

Mahakala Retreats er udstyret med Manduka PROlite yogamåtter, Lean Cork-blokke og Align yogastropper. Hvis du vil udstyre dine retreats med yogaudstyr af høj kvalitet, kan du kontakte os eller besøge vores lad os blive partnere side.

Mahakala Manduka Retreats


Deling af gode vibes + de bedste måtter, tøj og yogaudstyr siden 1997.

Deling af gode vibes + de bedste måtter, beklædning og yogaudstyr siden 1997. #inspirethepractice