Bekentenissen van een overmatige trui

Posted in yoga tips |
Confessions of an Excessive Sweater

Bekentenis. Ik zweet overvloedig en dat heeft voor veel sociale onrust gezorgd in mijn leven, zowel op als naast mijn yogamat. Ik heb een aandoening die hyperhidrosis heet, wat de klinische term is voor overmatig zweten. Het beïnvloedt mijn handen en voeten en maakt dingen als het dragen van dichte schoenen, handen schudden, piano spelen en yoga beoefenen behoorlijk lastig voor me. Na mijn eerste les gaf ik yoga zelfs bijna helemaal op omdat ik zo ontmoedigd was door het vele uitglijden op mijn mat. Ik kon nauwelijks een downward dog vasthouden zonder plat op mijn gezicht te glijden.

We zijn nu bijna 20 jaar verder en ik kan me mijn leven zonder yoga niet voorstellen. Gelukkig is mijn downward dog verbeterd sinds die eerste les, maar wat niet veranderd is, is hoeveel ik zweet. Gelukkig zijn de yogamatten en -accessoires geëvolueerd ten opzichte van de dagen dat ik mijn felgekleurde oversized strandlaken meenam naar de studio, maar ik heb nog steeds angstige momenten waarop het zweet me overvalt.

Acro yoga? Vergeet het maar. Niets is voor mij zo ongemakkelijk en stressverhogend als zweterig hand in hand contact met een ander mens aan wie ik mijn leven toevertrouw terwijl ik ondersteboven word rondgedraaid.

Yoga fotoshoots? Die laten me elke keer weer zweten. In de loop van mijn carrière als docent heb ik foto's gemaakt voor verschillende yogatijdschriften en ben ik ingehuurd voor talloze yogaproductcampagnes en elke keer als ik voor de camera sta, beginnen mijn handen en voeten meteen te druipen. Houdingen die voor mij thuis moeiteloos aanvoelen, zijn opeens bijna onmogelijk vast te houden als ik op een gladde ondergrond sta. En dan heb ik het nog niet eens over de zweetvlekken die ik op mijn kleding achterlaat!

Dan zijn er nog de yoga-assistenten en -aanpassingen. Ten eerste bied ik als docent alleen hands-on aanpassingen aan met duidelijke toestemming, maar er zijn ook momenten waarop ik assists helemaal vermijd, simpelweg omdat ik niet wil dat mijn handen op iemand anders lichaam druipen.

Ik heb medische ingrepen overwogen voor mijn hyperhidrosis, maar het nemen van orale medicatie met het risico op schadelijke bijwerkingen, het injecteren van botox in mijn handpalmen of een extreme operatie om mijn zweetklieren te verwijderen, is de beloning voor droge handen en voeten gewoon niet waard.

LizArch_GRP2.jpeg

Dus wat moet iemand die overmatig zweet doen? Yogitoes glijvrije handdoeken zijn altijd mijn redding geweest, maar ik droomde altijd al van een handdoekloze praktijk. De Manduka GRP mat. Voor een serieuze sweater is deze mat echt levensveranderend. Het is de enige mat die ik ooit heb gehad, waarbij het geen probleem is als ik mijn handdoek vergeet. Zo goed is de grip. Het stijlvolle leerachtige oppervlak biedt de ultieme tractie voor mijn handen en voeten en stelt me in staat om een Warrior II stevig vast te houden zonder in de middensplits te glijden. De onderkant van de mat is ook ultra-grippy en blijft stevig liggen op welk oppervlak je hem ook afrolt.

Als bonus is de GRPDe kern en de onderlaag van de mat zijn gemaakt van duurzaam geoogst natuurlijk boomrubber en vervaardigd in een duurzame fabriek in Spanje die geen giftige stoffen uitstoot, dus het is geweldig voor je praktijk en de planeet.

Voor al mijn collega-supertruien, naast het vervangen van je oude mat door de slipvrije GRPzijn hier een paar andere tips die mij hebben geholpen mijn yogabeoefening vol te houden zonder de handdoek in de ring te gooien:

  • Investeer in een yogitoes slipvrije handdoek of eQua handdoek of eQua Handdoek. Ze passen perfect op het formaat van de meeste matten en geven je het vertrouwen dat je zonder slip kunt oefenen in de heetste omgevingen.

  • Draag donkere kleding of kleding met een patroon. Lichtgekleurde kleding maakt zweetvlekken veel zichtbaarder, dus voor mij is zwart mijn beste vriend.

  • Vermijd gekruid eten en stimulerende middelen zoals cafeïne voor je yoga begint.

  • Omring jezelf met liefdevolle, ondersteunende mensen die zien jeniet je zweet.

  • Herinner jezelf eraan dat iedereen in de les gefocust is op zijn eigen oefening en je niet beoordeelt op hoeveel je zweet.

  • Spreek jezelf positief toe. Herinner jezelf eraan dat zweten normaal is en een natuurlijk doel dient. Als ik midden in een zweetfestijn zit, zeg ik tegen mezelf "Ik laat warmte efficiënt ontsnappen".

Tot slot: geef niet op! De wereld heeft jouw zweterige glans nodig.

Fotocredit: Liz Arch

Fotocredit: Liz Arch


Sharing good vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997.

Het delen van goede vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997. #inspirethepractice

Related Products