Spotlight på lærere: Barbara Peisl

Posted in teacher spotlight |
Teacher Spotlight: Barbara Peisl
I denne måned præsenterer vi dig for Barbara, en bayersk yogalærer og ivrig surfer, hvis rejse fletter ældgamle praksisser sammen med moderne videnskab. Dykker ned i Inside Flow og hjernebaseret yoga udforsker Barbara forbindelsen mellem bevægelse og sind.Hun uddanner sig konstant om krop, hjerne og åndedræt og opdager, hvordan yoga forbedrer proprioception og mental modstandsdygtighed, en viden, hun anvender både på og uden for surfbrættet. Tag med Barbara, når hun navigerer på opdagelsens bølger og blander sin kærlighed til yoga og surfing med en dyb forståelse af forbindelsen mellem hjerne og krop.

Mød Barbara

Et stærkt ønske om frihed, kærlighed til bevægelse, musik og fremmedsprog har formet mig siden barndommen. Jeg har tilbragt somrene ved vandet, så længe jeg kan huske. Selv om jeg ikke voksede op i nærheden af havet eller en sø, og slet ikke med surfing, tilbragte jeg hver sommer i den lokale svømmehal - timer med svømning, udspring, dykning og rutsjeture. Mine forældre indpodede os en kærlighed til at være i vandet fra en ung alder. Vand har altid været mit element. Måske er det disse minder, der gør, at jeg føler mig så let til bens, når jeg er i vandet.

Hvert forår kørte vi også til havet, til Frankrig eller Italien, for at undslippe høfeber og indånde den gode luft. Jeg er meget taknemmelig for disse ferier og for den lykkelige barndom, der blev tilbragt udendørs, altid i bevægelse.

Under og efter mine universitetsår benyttede jeg enhver lejlighed til at rejse. Da jeg opdagede surfing, blev det en passion, og jeg tilbragte somrene på den franske Atlanterhavskyst, hvor jeg arbejdede i en lille surfvilla mellem fyrreskov og klitter, hvor jeg begyndte at undervise surfere i yoga ved siden af den daglige lejrledelse, rengøring, køkken- og havearbejde. Det var i denne periode, at navnet på min lille virksomhed Ocean Flow opstod. I 2019 besluttede jeg at blive helt selvstændig som yogalærer, hvilket jeg aldrig oprindeligt havde planlagt. Det hele faldt bare på plads.

Jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg kreativt kan inkorporere disse interesser i min profession og for det meste selv vælge, hvor jeg vil arbejde. Denne følelse af uafhængighed og selvbestemmelse har altid været så vigtig for mig. Og taknemmeligheden over at kunne udføre dette job og forme mit liv på denne måde har hjulpet mig gennem de mange op- og nedture, der følger med at være selvstændig yogalærer. På den ene side er det et drømmeliv, jeg lever. At arbejde selvstændigt og være fri i mange henseender. På den anden side er jeg afhængig af mit helbred, et betydeligt pres, som blev så tydeligt for mig under pandemien. Jeg ved ikke, hvor meget jeg kommer til at tjene i næste måned. Og den konstante følelse af, at jeg altid kunne arbejde mere, en liste fuld af åbne gøremål, som aldrig vil blive krydset helt af inden for de næste år. En konstant usikkerhed, som jeg har måttet lære at håndtere. En proces, der stadig er i gang. Derfor er disse pauser i naturen og i vandet så vigtige for mig, så jeg kan koble fra og være i nuet i stedet for hele tiden at planlægge fremad.

Hvordan fandt du din passion for surfing?

Jeg begyndte at surfe i Frankrig for omkring otte år siden. I årene før dyrkede jeg meget klatring og bouldering. Selv om jeg altid var ude i naturen, savnede jeg vandet meget. Surfing har altid fascineret mig, og efter min bachelor besluttede jeg mig for at tage til Frankrig og lære det. Min første surfinstruktør var Conrad; på trods af efterårsstorme på Atlanterhavet og udfordrende bølgeforhold formåede han at motivere mig. Sammen med andre gæster i surfvillaen tilbragte jeg timer i det hvide vand, mens vi drev rundt på vores blå softboards. Vi kæmpede os 20 meter ud gennem det hvide vand, surfede på skummet til stranden og gik så tilbage til næste runde, fordi strømmen havde skubbet os sidelæns. Så ubehagelige som forholdene var dengang, følte vi os så levende, glade og udmattede bagefter. Jeg er så glad for, at jeg tog beslutningen om at tage til Frankrig dengang. Og jeg var så hooked, at jeg den følgende sommer begyndte at arbejde i den samme surfvilla (Maranga i Seignosse Le Penon) i Les Landes, hvor jeg endte med at bo i alt fem somre. Det var en tid, der formede mig dybt. Den varme duft af fyrretræer giver mig stadig en følelse af hjem, og det er noget, jeg forbinder med den smukke tid.

Hvordan er det at surfe for dig? Hvad betyder det for dig?

Jeg tror, det har ændret sig en lille smule i løbet af de år, jeg har surfet. I begyndelsen var det en ny sport for mig, fuld af adrenalin, eventyrlig og helt ukendt, da jeg aldrig havde dyrket nogen form for brætsport før. Jeg blev udmattet, blev bange ;) og følte mig samtidig stærk og i god form. Da jeg for et par år siden begyndte at lide af panikanfald på grund af stress, påvirkede det også min surfing. I vandet, i bølgerne, oplever du ekstreme situationer, og det er sandsynligt, eller rettere sikkert, at du bliver konfronteret med din frygt igen og igen. Naturens kræfter er så meget stærkere end dig, at du ikke kan andet end at acceptere det og overgive dig. Surfing får mig til at føle mig så stærk. Og samtidig så lille og ubetydelig. Det lærer mig helt sikkert ydmyghed og tålmodighed. Du kan ikke kontrollere naturen, bølgerne er, hvad de er, uanset hvordan du gerne ville have, at de var - større, mindre, stærkere eller svagere. I vandet føler jeg mig fuld af lethed, vægtløs. Samtidig er det en ren naturoplevelse, at mærke vandet med hele kroppen, at blive våd, at få en bølge i ansigtet, at sluge saltvand. Disse fornemmelser bringer mig så meget ind i øjeblikket. Jeg har ikke tid til at beskæftige mig med mine problemer på land eller til at gruble; jeg flytter fokus udad. Et ægte øjeblik. Især i betragtning af min angst og mine panikanfald er det præcis, hvad jeg har brug for for at undgå at tænke for meget. For at være ærlig er det meget ubehageligt for mig at sidde stille i meditation, fordi det retter fokus endnu mere indad. Mod min krops signaler. Surfing giver mig jordforbindelse og skaber en forbindelse til mig selv - men uden "introspektion", men gennem den rene oplevelse af disse virkelige øjeblikke. Jeg kender mange mennesker, der beskriver den samme følelse i forbindelse med vandreture i bjergene. At sætte sine egne problemer i perspektiv gennem denne enorme naturoplevelse.

Kan du forklare hvordan surfing har udviklet fysisk, mental og/eller følelsesmæssig vækst og færdigheder for dig? 

Jeg er ofte slet ikke klar over, hvor meget surfing faktisk har påvirket mig og gjort mig stærkere. De fysiske skader er én ting - man kan nok ikke gå igennem en surfrejse uden blå mærker og små eller større skrammer ;) Selv to brækkede ribben kunne ikke stoppe mig, heldigvis heler de ;)

Påvirkningen i vandet på hele kroppen er intens. Ofte mærker jeg først efter en session, hvor brættet ramte mig. At falde igen og igen, at blive skyllet op gentagne gange - surfing har lært mig at give slip på kontrollen. I årenes løb har jeg helt sikkert opbygget en masse styrke og fysisk modstandskraft gennem surfing.

Men endnu mere har det ændret mig med hensyn til min mentale styrke. Håndtering af frustration, som ofte er til stede, når man surfer, afhængigt af forholdene og humøret. Tålmodighed og accept af, at det er uden for min kontrol, hvordan forholdene er. Taknemmelighed over det privilegium, det er at kunne være fri og i havet. Bevidstheden om, at jeg har håndteret virkelig svære situationer i vandet ved hjælp af min egen styrke. Denne følelse af effektivitet. At jeg er stærk. At jeg kan stole på mig selv i ekstreme situationer, at jeg fungerer. I hvert fald så længe det er inden for min rækkevidde.

Når jeg ser tilbage og tænker på de øjeblikke, hvor jeg følte mig dybt lykkelig, hvor jeg fik tårer i øjnene, og det fik mig til at smile. Det var øjeblikke i vandet. Efter at have fanget en særlig bølge, den ubeskrivelige følelse af at glide af sted og blive ét med bølgen, vandet. Eller fascinationen af et øjebliks utrolige skønhed, baggrunden for en solnedgang eller de glødende klipper ved kysten. Denne følelse af at være i live. Det er også det, der driver mig og holder mig i gang, det er vanedannende. Uanset hvor frustreret jeg nogle gange er, når jeg er bange for store bølger og tvivler på mig selv og alting.

Hvordan og hvorfor begyndte du at dyrke yoga? Hvorfor begyndte du at undervise?

Jeg kom i kontakt med yoga i begyndelsen af 20'erne gennem min daværende kæreste, hvis forældre begge underviste i yoga. På det tidspunkt føltes det som en rigtig god modvægt til min klatring. For at være ærlig blev jeg kastet ud i at undervise uden megen forberedelse. Mens jeg studerede sport, arbejdede jeg som træner og receptionist i et kvindegymnastikcenter i München, og en gang aflyste den faste yogalærer med kort varsel. Min chef sagde bare: "Du skal til reception i aften og er her alligevel. Du kan træde til, det er fantastisk!" Jeg var så nervøs, bange for at fejle, for ikke at leve op til deltagernes og min chefs forventninger. Jeg brugte den resterende tid op til undervisningen på at forberede mig som en gal. Men da jeg begyndte at undervise, forsvandt frygten helt, og følelsen under og især efter undervisningen var utrolig berigende. Derfor besluttede jeg mig for at lære det hele fra bunden og meldte mig til min første yogalæreruddannelse (YTT) i Nicaragua. På det tidspunkt havde jeg ingen anelse om de forskellige stilarter, og at yoga er så meget mere end en gymnastikøvelse.

Kan du fortælle os mere om den yogastil, du underviser i?

Jeg har altid været fascineret af spørgsmålet og svaret på, hvorfor tingene er, som de er. I min tid på universitetet blev vi også konstant opfordret til at sætte spørgsmålstegn ved tingene og tænke kritisk. Denne baggrund fik mig helt sikkert til at opsøge moderne tilgange inden for yogaområdet efter min første yogalæreruddannelse. Det var sådan, jeg stødte på Inside Flow & Inside Yoga, et moderne yogafællesskab, hvor jeg har gennemført mange kurser i løbet af de sidste par år, og hvor nogle af mine bedste venskaber har udviklet sig. For to år siden begyndte jeg også at dykke dybere ned i det neurovidenskabelige perspektiv på yoga og bevægelse (især med Celest Pereira og Adell Bridges).

I denne tilgang mener man, at al bevægelse er hjernebaseret, og at alt er under kontrol af vores nervesystem. Vi kan bevidst bruge denne forbindelse i vores praksis. Gennem små øvelser og drills, som ved første øjekast ikke synes at have noget med målbevægelsen at gøre, kan vi opnå meget, f.eks. med hensyn til vores bevægelsesudslag eller den følelse, vi har i visse bevægelser eller stillinger.

Især i de surf-specifikke yoga- og bevægelsessessioner er disse øvelser fra, lad os kalde det neuro-yoga, uvurderlige.

Det er også meget individuelt. Hver krop er forskellig, og hvert nervesystem reagerer forskelligt på sådanne input. Åndedrættet er også et utroligt fascinerende område i denne sammenhæng, noget så hverdagsagtigt og alligevel så kraftfuldt. I yoga, i surfing, i hverdagen.

Udover denne tilgang er den anden yogastil, jeg underviser meget i, Inside Flow (yoga on beat) - det er bevægelse synkroniseret med musik og følelser, og du bør helt sikkert prøve det, hvis du elsker kombinationen af musik og bevægelse; jeg mister fuldstændig overblikket over tid og rum og min to-do-liste og mine bekymringer, når jeg flyder med musik eller underviser i det.

Hvordan har yogapraksis hjulpet eller ændret din surfing?

Jeg tror, det er omvendt - yoga har hjulpet mig så meget med min surfing, og surfing har ændret min yoga. Den største forandring var nok i forhold til min balance, proprioception og følelsen af at kunne bevæge min krop med lethed.

Gennem en alsidig yoga- og bevægelsespraksis har jeg helt sikkert forfinet min fornemmelse for balance og kropsbevidsthed. Det har øget min bevidsthed om bevægelse generelt. Da jeg ikke bor ved havet hele året rundt, er der måneder, hvor jeg slet ikke surfer. Når jeg kommer tilbage i vandet efter disse pauser, har jeg nogle gange følt, at min bevægelsessans er blevet bedre, selv om jeg ikke har surfet i så lang tid. Og også min mobilitet i skuldre, bækken og rygsøjle. Ikke bare passiv fleksibilitet, men aktiv fleksibilitet kombineret med styrke. Balancen er også ret udfordret i surfing, fordi din base bevæger sig, alt omkring dig bevæger sig, og du bevæger dig selv. Der føler jeg en stærk effekt, hvilket betyder, at regelmæssig yogapraksis med balanceøvelser også overføres til andre bevægelsesområder og sportsgrene, som f.eks. surfing, og hjælper mig med det. Og generelt hjælper det mig også med at finde mere ro i mine bevægelser og en større bevidsthed om, hvordan jeg bevæger mig.Når vi taler om yoga, kan vi ikke ignorere emnet vejrtrækning. Åndedrætsarbejde og apnøtræning (bevidst tilbageholdelse af åndedrættet) har hjulpet mig meget med at surfe. Hvordan jeg kan bevare roen i udfordrende situationer i vandet og blandt andet berolige mit nervesystem gennem vejrtrækning.

Hvilket råd vil du give surfere om at komme i gang med yoga?

Yoga har så mange ansigter, og der er så mange formater. Det kan være virkelig overvældende, når man gerne vil i gang med yoga - afhængigt af hvad ens formål er - at blive mere smidig/opbygge kropsbevidsthed og styrke til bestemte bevægelser, at falde til ro, at etablere en daglig rutine, der er realistisk at gennemføre. Prøv forskellige stilarter og lærere. Begynd bare at indarbejde et par minutters bevidst bevægelse i din dag. Hvis du vil øve dig derhjemme, kan online yoga være en stor hjælp til at få en idé om, hvordan en yogapraksis kan føles, og hvilke bevægelsessekvenser du f.eks. kan lave. Start måske med 5-15 minutter et par gange om ugen, og du kan altid træne længere og oftere, når du har lyst til det.

Du deler året i Tyskland og Spanien, fortæl os lidt om dit fællesskab.

Mit fællesskab er faktisk meget bredt, da jeg har flyttet meget rundt mellem Frankrig, Spanien, Østrig og Bayern. Alligevel ser jeg en masse venner, studerende og kolleger regelmæssigt, fordi vi alle deler denne affinitet for naturen, passionen for yoga, surfing og bevægelse, hvilket er fantastisk.

I begyndelsen var det virkelig svært at opbygge et fællesskab på grund af min måde at leve på, uden et fast sted at bo.

I El Palmar, den andalusiske landsby, hvor jeg arrangerer og underviser i mine yoga-retreats om vinteren, er der meget bevægelse, og folk kommer og går hele tiden. Inklusive mig selv. Alligevel har jeg mødt nogle fantastiske kolleger og venner der i løbet af de sidste sæsoner.

Moni og Tom, grundlæggerne af La Luz Surf og retreat-villaen, bød mig velkommen med åbne arme, da jeg først ankom til El Palmar, og i løbet af de sidste vintre er de blevet familie. De er også oprindeligt fra Bayern og flyttede til Sydspanien for længe siden. Det er altid som en lille pause for min hjerne at tale med dem på mit modersmål "bayersk", som minder mig om mit første hjem, især efter at have skiftet mellem spansk, engelsk og tysk hele tiden. De er også nogle af de mest generøse og imødekommende mennesker, jeg kender, og jeg er virkelig taknemmelig for deres konstante støtte til mine yoga x surf-retreats, som har hjulpet mig med at realisere mine projekter og drømme lige fra begyndelsen.

Coko, Paula og It´s Only Water-teamet er også inspirerende mennesker, som jeg elsker at arbejde sammen med. Vi startede vores Longboard Days-projekt under/efter pandemien i 2021 og har afholdt mere end ti longboard x yoga-retreats siden da. Det er vidunderligt at møde mennesker, som man deler passioner med, og som man kan arbejde sammen med på spændende projekter. Jeg er virkelig glad for dette lille andalusiske fællesskab og ser frem til fremtidige begivenheder og alle de bølger, vi vil ride sammen.

Hvad er det næste for dig?

I maj pakker jeg sammen her i Andalusien, og så starter Yoga x Mountains-sæsonen i mit andet hjem, i Bayern og Tyrol. Jeg glæder mig til at svømme i søen og håber at kunne klemme en lille surftur ind i Europa.

Ellers arbejder jeg i øjeblikket på en onlineserie for surfere med fokus på yoga x bevægelse x vejrtrækning, som skal lanceres online i sensommeren/efteråret. Jeg elsker at være kreativ og finde på nye, spændende projekter med bevægelse som omdrejningspunkt.

Er der andet, du gerne vil dele med Manduka-fællesskabet?

Prøv nye ting - hvis du ikke har prøvet at surfe endnu, og du kan lide at være i vandet, bør du helt sikkert prøve det. Det er en vidunderlig udfordring - både fysisk og mentalt.

Og hold aldrig op med at lege. Tænk over, hvad der giver dig denne rene glæde, de øjeblikke, der får dig til at føle dig i live. Så kan du altid vende tilbage til dem, når du har brug for denne følelse af ro.

Kom i kontakt med Barbara

Deltag i Barbaras undervisning online eller personligt på et af hendes retreats i Spanien eller Tyskland.

Kom i kontakt med hende på @yogaoceanflow på Instagram eller www.yogaoceanflow.com.

Lyt til


Deling af gode vibes + de bedste måtter, tøj og yogaudstyr siden 1997.

Deling af gode vibes + de bedste måtter, beklædning og yogaudstyr siden 1997. #inspirethepractice