Hoogwaardig leven: Een gids voor creativiteit, helderheid en mindfulness

Posted in home practice |
High Grade Living: A Guide to Creativity, Clarity and Mindfulness

Voor de lancering van haar nieuwe boek Hoogwaardig levenhadden we de geweldige kans om te zitten met Jacqui Lewis, meditatielerares en medeoprichter van De Brede Plekeen globale school voor Creativiteit, Helderheid & Bewustzijn.Toepassing van oude kennis op het moderne leven, Hoogwaardig leven gepubliceerd doorThames & Hudson is een handboek voor de overgang van gestrest, angstig en overweldigd naar creatief, geaard en gelukkig op alle gebieden van je leven. Jacqui Lewis laat zien hoe een sterke basis van meditatie alle gebieden van je leven ten goede kan komen, van thuis tot relaties, creativiteit en geluk.De perfecte lectuur als je dit jaar een andere wending wilt geven.

Wat is jullie achtergrond en hoe zijn jullie terechtgekomen op het pad van wellness en mindfulness?

Mijn achtergrond ligt altijd in de creatieve industrie. Ik ben opgeleid als interieurarchitect en grafisch ontwerper en heb daarna in deze sectoren gewerkt, waarbij ik fotografie en meubelontwerp aan de mix heb toegevoegd. Ik begon met het samenstellen en ontwerpen van tentoonstellingen en kwam terecht in public relations en marketing naast het ontwerpen voor klanten, waaronder restaurants en bars, mode- en meubelklanten, waarbij ik een holistische benadering bood om voor hen te creëren en te communiceren. In deze periode was ik mede-eigenaar van een restaurant en café en van een creatief communicatiebureau. Na een stevig decennium had ik niet alleen een burn-out, maar iedereen voor wie ik werkte ook. Het verschil in onze copingmechanismen en veerkracht was dat ik al sinds mijn 18e regelmatig mediteerde en constant de vraag kreeg hoe ik alles wat er op mijn bordje lag voor elkaar kreeg. We lanceerden De Brede Plek als antwoord daarop, een plek om te leren hoe je je niet alleen staande kunt houden in de wereld, maar ook kunt gedijen. Een school zonder dogma's of al te vreemde spirituele dingen, waar je kunt leren mediteren, filosofie kunt leren en tools om beter te leven in onze moderne wereld.

Jij bent de medeoprichter met je partnerArran Russellvan De Grote Markteen wereldwijde school die zich richt op het brengen van helderheid, bewustzijn en creativiteit in het leven van mensen. Kun je ons dit uitleggen?

Wij zijn een wereldwijde school die eeuwenoude kennis en moderne neurowetenschappen, gereedschappen en ervaringen deelt om op een hoger niveau te leven. Onze lessen zijn gebaseerd op aloude waarheden en praktische ervaring. We zijn resultaatgericht en gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor onze studenten, docenten en gemeenschap. Er zijn zoveel mogelijkheden om beter te worden in het doen in het leven, wij richten ons in plaats daarvan op de elementen van het zijn, omdat wie we zijn als mens alle actie beïnvloedt. We creëren onderwijs voor mensen om zichzelf te begrijpen en te bekrachtigen in hun dagelijks leven en om te leven met meer helderheid, creativiteit en bewustzijn. We onderwijzen Geïntegreerde Meditatie als onderdeel van ons belangrijkste aanbod, een op mantra's gebaseerde meditatietechniek die tweemaal per dag 20 minuten duurt en overstijgt. We organiseren meeslepende retraites, bedrijfswerkplekprogramma's, mentorprogramma's en publiceren boeken, online programma's en creëren producten voor een leven van hogere kwaliteit.

Hoogwaardig leven Manduka

 Kan iedereen meedoen aan jullie programma en deel uitmaken van de wereldwijde gemeenschap die jullie hebben opgebouwd?

Dat kunnen ze absoluut. We geven les aan mensen van alle rangen en standen, verschillende demografische achtergronden en leeftijden van over de hele wereld, dankzij het internet! We werken met hooggeplaatste CEO's die worstelen met de stress van het aan de top staan, via thuisblijfouders die elke dag rustiger en gelukkiger willen zijn, tieners die worstelen met examens en sociale druk, tot gepensioneerde empty nesters die een beetje van hun doelgerichtheid zijn kwijtgeraakt. De lessen die we aanbieden zijn veelomvattend, verrijkend en nuttig voor iedereen.

Waarom ben je deze onderneming begonnen en hoe heb je gezien dat je lessen het leven van anderen hebben verrijkt?

Met de juiste hulpmiddelen, zelfinzicht en een ondersteunend netwerk, geloof ik dat iedereen toegang kan krijgen tot een betere versie van zichzelf en zijn leven kan verrijken. The Broad Place was een platform om precies dat te bewijzen. Heel dankbaar hebben we het ontelbare keren gezien, mensen die zichzelf en hun leven door deze lessen ten goede veranderen. Vooral door onze online programma's, waarbij mensen van over de hele wereld meedoen en de meest fantastische feedback geven.

Je hebt net je derde boek uitgebracht - een gids voor het vinden van je hogere zelf. Hoe is het idee van High Grade Living ontstaan en wat betekent de term voor jou?

High Grade betekent het best mogelijke. High Grade papier is bijvoorbeeld het meest verfijnde, het mooiste van alle papiersoorten, dat met zorg overwogen, bewerkt en geproduceerd is. High Grade Living gaat over het afstemmen op ons hogere zelf en het leiden van een leven met betekenis en een doel. Vaak betekent dit dat we moeten loslaten wat niet werkt, zodat we de ruimte hebben om meer uit te nodigen van wat wel werkt! Net als bij een goede kwaliteit papier is het proces net zo belangrijk als het eindresultaat. In onze moderne samenleving vliegen we vaak op hoge snelheid om een hokje aan te kruisen. High Grade Living gaat over vertragen, alles waarderen en genieten van ons leven.

Hoogwaardig Leven Boek

De kracht van meditatie is het hoofdthema van het boek en je lessen. Wat kunnen mensen verwachten te leren van het boek?

Ik hoop dat mensen na het lezen van het boek meditatie op een veel dieper niveau begrijpen, over wat het hen kan bieden en waar ze naar op zoek zijn. Het kan zeker verwarrend zijn en ik heb dat hoofdstuk geschreven zodat mensen meer kennis hebben en een leidraad om te kiezen wat het beste bij hen past.

Er zijn letterlijk honderden meditatietechnieken. Je praktijk en lessen zijn gebaseerd op Vedische meditatie - hoe verschilt dit van andere soorten meditatie? En hoe heb je dit aangepast in je eigen benadering?

Ja, dat klopt, Geïntegreerde Meditatie komt uit dezelfde lijn als Vedische en Transcendente Meditatie, maar met een modernere benadering. Wij geloven dat meditatie gewoon kan worden beoefend als een techniek om je leven te verbeteren en dat je geen goeroe nodig hebt of vegetariër hoeft te zijn om het te beoefenen. Uiteindelijk zal Geïntegreerde Meditatie je helpen je innerlijke pad te vinden en contact te maken met je intuïtie, zodat je wijze, weloverwogen beslissingen kunt nemen over hoe je je leven wilt leiden, zonder dat je een bepaalde doctrine hoeft aan te hangen. Het is ook heel anders dan de meeste meditatie die we in het Westen zien, omdat het altijd is gemaakt voor mensen die in de wereld leven en niet in kloosters of grotten. Met IM kun je overal zitten, je hebt geen stille ruimte nodig, je hebt ruggensteun en zit heel comfortabel en hoeft niet zo stil als steen te zijn! De mantra helpt de geest naar binnen te duiken en het lichaam stress, spanning en vermoeidheid los te laten, zodat je je daarna verfrist, helderder en gelukkiger voelt.

Hoe zou je een complete beginner aanmoedigen om meditatie te proberen?

Geïntegreerde Meditatie is een cursus die een levenslange beoefening aanleert en is bedoeld voor mensen die meditatie serieus in hun leven willen integreren. Het is niet echt voor mensen die wat willen dabbelen, we merken dat de meeste van onze studenten al veel verschillende soorten meditatie hebben geprobeerd en dat deze blijft hangen. Dus als je toegewijd bent, is dit de perfecte techniek. Als je gewoon een duik wilt nemen, zou ik je aanraden om een geleide meditatie te proberen, die heel anders is dan transcendentie, maar een mooie plek is om te beginnen. Je kunt er zoveel online vinden en via apps zoals Headspace en Calm. Ze zijn niet per se geschikt voor de lange termijn, maar een mooie plek om te beginnen.

Hoogwaardig Wonen De Grote Markt

 

Voor degenen die het zelfzorgpad al volgen en dagelijks yoga en/of meditatie beoefenen, heb je aanbevelingen om hen te helpen op hun reis?

Ik beoefen al 22 jaar yoga en discipline is het belangrijkste onderdeel van elke yoga- of meditatiebeoefening. Het daadwerkelijk doen van je beoefening, vooral als je het niet voelt! Zelfs na 22 jaar zijn er dagen dat ik letterlijk mijn zielige zelf op de mat of in de stoel moet slepen om te mediteren! De discipline van een regelmatige beoefening is waar echte transformatie plaatsvindt, het heeft een accumulatieve impact op je leven. Wachten tot een trauma toeslaat of het leven uit elkaar valt is reactief. Regelmatig mediteren zodat je elke storm die het leven op je afwerpt kunt doorstaan, is de sleutel!

De afgelopen 12 maanden zijn voor iedereen zwaar geweest, als je maar één hulpmiddel zou kunnen geven om mensen te helpen aarden en zich te heroriënteren op het leven dat voor hen ligt, wat zou dat dan zijn?

Het leven is een gekkenhuis geweest! Persoonlijk zijn we midden in een pandemie naar een ander land verhuisd, zijn we onze twee honden kwijtgeraakt, hebben we een gezondheidscrisis gehad en nog veel meer, en het enige hulpmiddel dat ik zou willen noemen is het volgende - beperk je schermtijd. Doomscrollen, constant op sociale media zitten en e-mails en het nieuws checken - is een enorme aanslag op onze psyche. Het versterkt angst, paniek en wrok. Dus als je één ding kunt doen (naast mediteren natuurlijk), is het alle technologie drastisch verminderen en minstens één dag per week geen technologie gebruiken. Ik weet hoe moeilijk dit is, geloof me, we zijn een paar keer opgesloten geweest en hebben ook de twee weken durende quarantaine in hotels gedaan, waarbij we 14 dagen lang geen vier muren zonder frisse lucht verlieten! De overdaad aan technologie en nieuws kan je ziel verpletteren, dus wees gedisciplineerd.

Hoogwaardig Wonen Manduka

Vertel ons meer over jezelf. Wat doen jullie dagelijks?

Ik hecht veel waarde aan mijn ochtendoefeningen, dus elke ochtend rek ik me uit, zit ik voor een Zen-theeceremonie, mediteer ik en lees ik. Ik probeer alle technologie in deze tijd te vermijden. Het creëert een vacuüm voor mijn gedachten en ziel om zich te verbinden, en voor mij is het de ultieme basis om volledig aanwezig te zijn in de dag. Daarna zijn mijn dagen gevuld met schrijven, lesgeven aan studenten over de hele wereld, mentorschap, workshops en ook zorgen voor mijn dochter en man en onze reddingshond. Ik heb het geluk om minstens één keer per dag in de oceaan te zwemmen, veel tijd in de natuur door te brengen en ik ga ook de meeste dagen naar een yogales of kungfu-les. Ik ben dol op koken, dus ik ben altijd op zoek naar de groentemarkten en het bereiden van lekker eten thuis. Ik ben ook heel vroeg wakker, meestal 5.30 uur, dus ik lig meestal ook heel vroeg in bed!

Moet je jezelf bewust dwingen om het rustiger aan te doen of maakt het deel uit van je dagelijkse ethos?

Ik moet mezelf bewust dwingen het rustiger aan te doen. Ik ben van nature erg hyperactief en ik heb ADHD, en ik ben ongelooflijk enthousiast en verliefd op wat ik doe, dus gaan als een stier bij een hek is mijn normale snelheid! Ik blijf in contact met mijn ademhaling om mezelf beter in te houden en aanwezig te blijven, net als de mindfulnessoefening om heel aanwezig te zijn bij elke taak die ik doe. In Zen is er het gezegde: als je hout hakt, hak je hout, als je water kookt, kook je water - wat je ook doet, doe dat ding volledig. Dus ik richt mijn aandacht zo goed mogelijk op één ding tegelijk en dat is enorm nuttig en verrijkend.

Hoogwaardig Wonen De Grote Markt

Met zoveel verschillende projecten in verschillende tijdzones, hoe reserveer je tijd voor jezelf en je dierbaren?

Om eerlijk te zijn moet ik ongelooflijk waakzaam zijn! Ik heb dat in 2020 vaak laten schieten, toen veel van onze studenten het zo moeilijk hadden vanuit alle hoeken van de wereld en ik te beschikbaar en daardoor overweldigd werd. Ik houd me aan een vrij strikt schema met mijn werk en als ik bij mijn gezin ben, ben ik er helemaal bij. Mijn ochtendroutine helpt ook om tijd voor mezelf vrij te maken en helpt om de hele dag aanwezig te zijn, meer compassie te tonen en creatiever te zijn.

Hoe zorg je ervoor dat je gecentreerd blijft en dat de energie van je studenten niet de jouwe overneemt?

Ik mediteer religieus! Ik sla tegenwoordig bijna nooit een meditatie over, omdat de eisen van mijn werk zo hoog zijn. Er zijn nu zoveel mechanismen, apps en media om met mensen verbonden te zijn, dat ik het soms overweldigend vind. Ik heb ook een buitengewoon briljante assistent die me helpt met veel van onze studentencorrespondentie. Dit heeft echt een enorm verschil gemaakt en ik ben verfrist en aanwezig als ik contact heb met studenten omdat zij helpt met alle dagelijkse gebeurtenissen. Ik investeer ook veel tijd in mijn zelfzorg, in de natuur zijn en mijn eigen oefeningen en rituelen. Ik werk ook met een briljante therapeut om mezelf in toom te houden, wat volgens mij van vitaal belang is voor elke leraar/mentor.

Heb je nog een laatste wijze raad die je met onze yogagemeenschap kunt delen?

Je hoogste graad van leven zit in jezelf, het zit niet buiten je. Je hoeft het niet te verwerven, je hoeft alleen maar alle dingen los te laten die je blokkeren en je ervan weerhouden. Je bent een unieke representatie van het universum dat zichzelf uitdrukt en je authentieke hoogstaande zelf is nu nodig in de wereld. Dus wees moedig en stem je daarop af, en je leven zal nog gracieuzer stromen.

Hoogwaardig leven door Jacqui Lewis en Arran Russell uitgegeven door Thames & Hudson verkrijgbaar hier.

Ga naar@MandukaEurope om kans te maken op een exemplaar van High Grade Living en een PRO mat naar keuze.

Hoogwaardig Wonen De Grote Markt

Foto Credits: ©Jacqui Lewis en Arran Russell vanDe Grote Markt


Sharing good vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997.

Het delen van goede vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997. #inspirethepractice