Yoga for sund aldring med Elena Lustig

Posted in self care |
Yoga For Healthy Ageing with Elena Lustig

I forbindelse med lanceringen af sin tredje bog PRO Age Yoga har Manduka haft fornøjelsen af at diskutere sund aldring med grundlæggeren af bogen Elena LustigElena har dedikeret sig selv til emnet aldring: Hvornår begynder vi at blive ældre? Hvordan kan vi holde os sunde, være glade og leve et tilfredsstillende liv? Den Berlin-baserede yogalærer og meditationslærer (RYT500), certificeret coach og forfatter tog sig tid til at besvare et par af vores spørgsmål om hendes livserfaring og de koncepter og fordele, man kan finde i hendes undervisning.

"Udfordrer aldring dig? Jo før I begynder at forme jeres liv aktivt, så mentalt og fysisk fit, jo lettere bliver denne vej for jer. Radikal egenomsorg er mottoet." Elena Lustig

Hvad er jeres baggrund, og hvordan kom I på sporet af wellness og mindfulness?

Da jeg begyndte at dyrke yoga for mere end 30 år siden, ville jeg først og fremmest redde mit helbred fra et sindssygt arbejdsmiljø: Jeg var filmklipper, fra jeg var i begyndelsen af tyverne... Dette job betyder, at man hver dag sidder i mere end 10 timer ved en computer, klikker uden at bevæge sig, er fuldstændig fokuseret på flere skærme - for det meste med stramme deadlines.

At blive mor som 37-årig ændrede mit liv fuldstændigt. Det var sådan, jeg blev yogalærer og underviste 2 timer om ugen - mens jeg stadig redigerede film. Ti år senere grundlagde jeg ProAgeYoga - efter at have set mig selv blive ældre og have fundet fred med de forandringer, jeg stod over for.

 Manduka PRO Age

Som grundlægger af PRO Age yoga, kan du give os en introduktion til dit koncept og din undervisning?

Mit første princip er AHIMSA - at være ikke-voldelig.

At blive ældre kan være udfordrende, det kan være brutalt nogle gange. Vi ser os selv gå ned ad bakke. Vi mister styrke, fleksibilitet og selvtillid. Især kvinder begynder at føle sig usynlige. ProAgeYoga er en holdning: Vi vælger at være PRO, fordi vi ikke kan bekæmpe aldring, og vi fokuserer på fordelene! ANTI bliver mere og mere udmattende, jo ældre vi bliver. At være ProAge betyder at omfavne det, der bliver bedre, og håndtere udfordringerne på en positiv måde!

Hvordan begyndte du på din vej med Pro Age Yoga? 

Da jeg var 29, havde jeg en drøm om, at min mor døde. Denne drøm var som et wakeup call for mig.  Jeg ønskede at finde svar på de dybeste spørgsmål i livet, såsom: hvad er karma, bliver vi genfødt, hvordan håndterer vi sygdom og død? Så jeg begyndte at studere og praktisere buddhisme og lærte den bevidste dødsmeditation kaldet Phowa. Denne vej gav mig en masse tillid og selvtillid - at omfavne aldring og død som en naturlig del af livets cirkel. Jeg havde et stærkt ønske om at dele dette med så mange mennesker som muligt! I ProAgeYoga kombinerede jeg det bedste fra begge verdener: yoga og buddhisme.

 Manduka_PRO_Age_3

Fortæl os om de mennesker, der udgør dit fællesskab?

At blive ældre i det vestlige samfund er mere udfordrende for kvinder. Vi lever i et patriarkat, hvor vi skal være unge og frugtbare for at være noget værd. De fleste kvinder kæmper meget med overgangsalderen - ikke kun fordi det kan være en stor fysisk forandring, men også fordi vi lærer, at vi ikke er unge kvinder længere, at vi bliver mindre attraktive og på en eller anden måde "usynlige".  Vi er nødt til at forstå, at det at være en ældre og klogere kvinde er super gavnligt for andre kvinder og for vores samfund. Vi er mentorer, vi er rollemodeller, vi er smukke, for skønhed defineres ikke ved ikke at have rynker!

Du har lige udgivet din tredje bog - Pro Age Life. Hvad kan folk forvente at lære gennem dit seneste værk?

Det er en praktisk guide til sund, glad og selvsikker aldring.

Du finder yoga til enhver alder, krop eller fysisk formåen, input om hormoner, tips til mad og ernæring og affirmationer plus meditationer til en stærk, selvsikker tankegang.

 Manduka_PRO_Age_1

Hvad er dine tre bedste vaner/praksisser/tips til alle, der læser dette, og som ønsker at forberede deres sind og krop på fremtiden?

Tre ting er afgørende: fysisk træning, sund mad og en positiv tankegang - plus god søvn!

For mange mennesker er aldring noget, de frygter på grund af de fysiske forandringer, så hvordan hjælper du dit lokalsamfund med at forberede sig på og trives med disse naturlige forandringer?

Fra en meget tidlig alder lærer vi at fokusere på problemer og mangler. Vi er nødt til at lære, at aldring ikke er den værste fase i livet, og at døden ikke er den ultimative katastrofe. Den er en del af processen. Forestil dig, at vi ville leve for evigt... Tænk over det: Vi kunne ikke få børn, der ville ikke være nogen evolution. At vide, at der er en ende, hjælper os til virkelig at omfavne livet og være til stede i hvert øjeblik.

 Manduka Gear

Du taler om bevidst død og den læring, vi kan tage med os herfra. Hvordan har denne praksis været med til at forme din livsrejse indtil videre?

Da min mor døde, holdt jeg hende i hånden, og jeg gennemgik processen med at give slip sammen med hende. Jeg udførte min praksis for hende, og det hjalp hende til endelig at dø fredeligt. Tre uger senere blev jeg gravid med min søn - det barn, jeg havde håbet på i mange år. Buddhister mener, at der er et stærkt karmisk bånd mellem mor og barn. Måske kom hun tilbage? Hvem ved?

Når alt kommer til alt, føler jeg mig ikke ængstelig, bange eller hjælpeløs, når livet viser hele sit spektrum. For mig føles det som en dråbe vand, der adskilles fra havet i en kort periode og derefter genforenes. Vi bliver mennesker, vi får en krop, vi lever i denne krop i et stykke tid, og så forlader vi den - og genforenes med det rum, vi kom fra.

Fortæl os mere om dig selv. Hvad laver du til daglig?

Jeg elsker at lave 1:1 mentoring med kvinder, der ønsker at finde deres kald, deres dharma i livet. De fleste kvinder har brugt den første halvdel af deres liv på at tjene samfundet som mødre, partnere, kolleger osv. Mange begynder at lede efter meningsfulde forandringer i deres personlige liv, deres relationer, deres partnerskaber, når de når midten af fyrrerne.

Jeg elsker at undervise ProAgeYoga-læreruddannelser og inspirere andre lærere til at værdsætte aldring på samme måde, som jeg gør. Jeg tilbyder også online-kurser, retreats og zoom-yogaklasser. OG: min første bog om at blive ældre  "Pro Age Yoga" udkommer i april på engelsk som e-bog!

Manduka_PRO_Age_2

Har du nogle afsluttende visdomsord, du kan dele med vores yogiske fællesskab?

En skønne dag vil vi forlade denne krop. Indtil da: Lad os være taknemmelige for det, vi har fået, og bruge det til vores eget bedste og til gavn for alle væsener.

Om Elena Lustig:

Elena er certificeret Anusara Yoga-lærer, certificeret coach, meditationslærer, buddhist og forfatter til bøgerne "Pro Age Life", "Pro Age Yoga" og "Inside. Outside" Hun har dedikeret sig selv til emnet aldring: Hvornår begynder vi at blive ældre? Hvordan kan vi holde os sunde, være glade, se godt ud og leve et tilfredsstillende liv? Elena tilbyder yogalæreruddannelse, retreats, workshops, coaching, mentoring og foredrag. 

www.elenalustigyoga.com


Deling af gode vibes + de bedste måtter, tøj og yogaudstyr siden 1997.

Deling af gode vibes + de bedste måtter, beklædning og yogaudstyr siden 1997. #inspirethepractice