Retraite uitgelicht: Mahakala

Posted in retreats |
Retreat Spotlight: Mahakala

Fotografie: Mahakala retraites

Deze maand hadden we het genoegen om aan tafel te zitten met de oprichters van Mahakala Retraiteseen Manduka retraite partner. Mahakala is een prachtig wholistisch retreat in Montenegro dat wordt gerund door een moeder-dochter duo dat hun passies combineert om een uniek concept de wereld in te brengen. Het zijn hun sociale acties in hun gemeenschap die ons ertoe aanzetten om meer over hen en hun concept te weten te komen. Geniet van dit vruchtbare gesprek met Vesna & Marijana.

Vertel ons hoe de reis naar Mahakala begon en waar jullie nu staan?

Het is ontstaan doordat mijn moeder op zoek was naar een vakantieplek voor zichzelf en ze vond een prachtige plek in Montenegro in de bergen en ze begon een kleine plek voor zichzelf te bouwen. Als arts wilde ze altijd al mensen helpen en ze ontdekte dat er een grens was aan hoe effectief ze alleen met medicijnen kon zijn. Yoga verenigt de geest, het lichaam en de ziel en door haar eigen persoonlijke reis had ze het laatste stukje toegevoegd aan de puzzel in haar eigen streven naar welzijn.

Van kleins af aan heb ik er altijd van gedroomd om een sociale onderneming te beginnen om mensen te helpen een duurzame levensstijl te leiden. Nadat ik een groep vrienden had uitgenodigd om mijn ideeën uit te proberen, wist ik in mijn hart dat ik dit was en precies wat ik hier wilde geven. Ik dacht dat yoga retraites voor vrouwen met een midlife crisis waren! Toen ervoer ik de pure magie en verbinding en realiseerde ik me dat het voor iedereen is. Nog maar een paar jaar later hebben we een bloeiend eco toevluchtsoord voor iedereen, waar dan ook, om zich terug te trekken, op te laden en weer in contact te komen met zichzelf. Elke dag zijn mijn moeder en ik vol ontzag dat we het voorrecht hebben om deze ervaring op te doen.

Manduka Mahakala Yoga Retraites

Hoe omschrijf je je yoga retreats in een paar woorden?

Een ervaring voor alle zintuigen om aan te raken, te voelen, te ruiken en te proeven om het contact met het lichaam te herstellen. Een remedie tegen de chaos en drukte van alledag die mensen terugbrengt naar zichzelf. We bieden een plek om uit te rusten, te herstellen en hun innerlijke vuur terug te vinden; een nieuwe levenslust.

Wat onderscheidt jullie van andere retraites (voor jullie gasten)?

Wij zijn een moeder-dochter duo dat onze unieke kwaliteiten combineert; mijn moeders medische ervaring en wijsheid op het gebied van voeding, gecombineerd met mijn liefde voor creativiteit en de helende kracht van de natuur, heeft een ervaringsgericht toevluchtsoord gecreëerd. We bevinden ons in een heel bijzonder land dat doet denken aan sprookjes uit onze kindertijd met bergen en wilde bloemen en de turquoise oceaan die nog relatief ongerept is en een zeldzame schat is voor iedereen die ons vindt.

Manduka Retraites

Hoe heb je besloten om een non-profit element aan je bedrijf toe te voegen? En hoe selecteert u de vrouwen die aan uw retraites deelnemen?

Wij geloven dat iedereen een ervaring als deze verdient en soms hebben degenen die het het meest nodig hebben de minste middelen tot hun beschikking. Daarom hebben we ook een prijsklasse die de retraites zo toegankelijk mogelijk maakt. We geven de extra plekken aan vrouwen die een trauma of misbruik hebben meegemaakt, in financiële problemen zitten of verzachtende omstandigheden hebben. Dit is een zaak die ons na aan het hart ligt, omdat we generaties van vrouwenonderdrukking hebben meegemaakt. We steunen ook onze lokale gemeenschap; ambachtslieden, boeren en lokale handelaren. We bieden hen zelfs gratis yogalessen aan!

Jullie locatie is prachtig met uitzicht over de oceaan. Wat trok jullie aan in Montenegro om je hier te vestigen? Heb je nog andere banden met Montenegro?

Zoals het gezegde luidt "de appel valt niet ver van de boom". Mijn moeder heeft heel Europa afgezocht en we vinden het nog steeds grappig dat we ons huis in haar geboorteland hebben gevonden en ik ben helemaal verliefd op het ontdekken van mijn wortels hier. Om land te vinden dat tegen de bergen aanligt, te midden van olijfbomen en vijgenbomen en zo dicht bij de zee was de kers op de taart.

Manduka Mahakala

Hoe heb je de impact van je retraite gezien op de gemeenschappen die je helpt?

Ten eerste hebben veel mensen in Montenegro nog nooit van yoga gehoord. Dus door het aanbieden van gratis yogalessen en kennis over voedzaam veganistisch eten hebben we een grote verandering gezien in de mentaliteit van de lokale gemeenschap hier.

Ik heb ook gemerkt dat het een enorme impact heeft op de vrouwen in nood. We hebben ze geholpen door ze een veilige plek, een gemeenschap en ruimte om opnieuw contact te maken te bieden. Ik heb gezien hoe gesterkt en gehoord ze zich voelen. Ik heb gezien hoe belangrijk het is om ruimtes zoals deze te creëren voor vrouwen over de hele wereld.

Vesna, hoe breng je je andere professionele elementen in Mahakala?

Om eerlijk te zijn heeft mijn dochter de meeste aspecten van Mahakala overgenomen. Het deel van de retraite dat mijn baby is, is de keuken. Als voedingsdokter is het mijn grootste passie om mensen te genezen door middel van voeding, dus ik ben maanden bezig geweest met het creëren van een uitgebalanceerd en gezond menu dat gasten leert en inspireert om thuis veganistisch en gezond te koken. Dit is eigenlijk nog een geheim, maar we werken aan een boek zodat iedereen van deze kennis kan proeven.

Manduka Mahakala 3

Marijana, op welk moment realiseerde je je dat dit je focus zou worden en dat je Mahakala retraites de wereld in zou brengen?

Toen ik de glinstering zag terugkeren in de ogen van de eerste gasten toen ze zich in onze veilige ruimte installeerden. Er zijn echt geen woorden die het gevoel recht doen om getuige te zijn van zulke mooie transformaties bij onze gasten.

Wat is het enige dat je wilt dat al je gasten meenemen aan het einde van een van je retraites?

Een ontwaken van de passie en verbinding met zichzelf die in hen leeft en die erop wacht om tot uiting te komen.

Manduka Mahakala 2

Vaak gaan mensen ervan uit dat een succesvol bedrijf wordt gedreven door een enorm team van mensen, maar in werkelijkheid is het vaak veel kleiner dan ze denken. Vertel eens over de uitgebreide Mahakala familie?

In het begin waren het alleen ik en een paar anderen en ik heb geen idee hoe we het voor elkaar hebben gekregen, vooral omdat we zo jong waren, maar nu zijn we uitgegroeid tot een ongelooflijk maar levenloos team van mensen die gepassioneerd zijn over wat we aanbieden. We zijn een mix van lokaal personeel en internationale leraren. Ik heb me gerealiseerd hoe belangrijk het is om mensen van wie je houdt en die je vertrouwt voor je te hebben werken en zonder deze geweldige crew zou mahakala nooit zo speciaal zijn als het nu is.

We zien dat jullie in verschillende hoeken van de wereld gevestigd zijn, wonen jullie de retraites zelf bij of hebben jullie mensen die voor jullie zorgen?

Tijdens de pandemie zijn we vindingrijk geweest en hebben we de retraites op wonderbaarlijke wijze op afstand kunnen doen omdat ik vastzat in Australië. Dat gezegd hebbende geven we er allebei de voorkeur aan om persoonlijk aanwezig te zijn omdat we het zo belangrijk vinden om de magie van deze plek zelf te zien. We kunnen nog steeds reizen en mijn moeder runt nog steeds haar kliniek in Berlijn omdat we een volledig team hebben dat de retraites voor ons doet.

Wat is tot nu toe het moeilijkste geweest tijdens deze reis?

Weten dat ik aan het eind van de dag verantwoordelijk ben voor het welzijn van zoveel mensen, niet alleen mijn gasten maar ook mijn personeel, en dan nog steeds niet vergeten om voor mezelf te zorgen en een goede balans te vinden.

Ik denk dat deze retraite beginnen op mijn twintigste betekende dat er veel op me af kwam, maar ik ben er zo dankbaar voor, want op deze leeftijd had ik geen angst en het was de beste groei die ik ooit heb meegemaakt. Ik word elke dag wakker met dankbaarheid en vreugde dat ik hier deel van mag uitmaken.

Mahakala Manduka retraites

Duizenden yogi's overal dromen ervan om hun eigen retraites te organiseren, welke parels van wijsheid zou je hen meegeven?

Ga ervoor! Volg deze droom, de wereld heeft deze helende plaatsen meer dan ooit nodig!

Wij zijn bijvoorbeeld dit hele jaar al volgeboekt. Wat ik ook zou aanraden is om andere retraites mee te maken om inspiratie op te doen.

Veel yoga-initiatieven hebben het moeilijk op dit moment. Wat houdt jullie bij elkaar?

De passie, het team en de steun van de gemeenschap die we over de hele wereld hebben opgebouwd. We hoeven alleen maar te denken aan onze missie en waarom we deze plek zijn begonnen, daarna is alles slechts een bonus.

Wat zouden jullie voor Mahakala en jezelf willen zien over 5 jaar?

Ik zou graag meer van deze plekken over de hele wereld willen creëren die mensen helpen om weer in contact te komen met de natuur en met zichzelf. Dit jaar ben ik locaties aan het zoeken op onbekende heilige plekken.

Manduka Mahakala Yoga Retraites

Korte feiten over jezelf: Marijana, medeoprichter van Mahakala Retreats

 • Waar heb je voor het eerst yoga beoefend?

Mijn moeder leerde het me thuis, maar om eerlijk te zijn kwam ik pas echt in aanraking met yoga tijdens een retreat, omdat ik het intimiderend vond om naar lessen in studio's te gaan. Daarom zou ik iedereen die van yoga wil proeven aanraden om deel te nemen aan een retreat.

 • Wie heeft je met yoga laten kennismaken?

Van jongs af aan heb ik altijd gelezen over boeddhisme, filosofie en yoga, maar mijn moeder was waarschijnlijk de persoon die me echt kennis liet maken met de asana beoefening. Ik herinner me dat ik als jong meisje de kopstanden van mijn moeder probeerde na te doen, maar mijn leraren bij Mahakala hebben me echt kennis laten maken met yoga als levensstijl.

 • Vertel ons over jouw yogareis?

Mijn yogareis veranderde echt toen ik de ademhaling begon te zien als het belangrijkste onderdeel van de beoefening en dat yoga zoveel meer is dan de fysieke beoefening.

 • Hoe zag je yoga praktijk eruit voor covid en hoe ziet het er nu uit?

Sinds covid heb ik een meer intieme sadhana practice ontwikkeld die ik thuis kan doen. Tijdens covid studeerde en las ik over hoe je je practice vrouwelijker kunt maken en hoe je je kunt verbinden met onze cyclische natuur.

 • Vertel ons welke vorm van yoga je voorkeur heeft

Ik hou van een meer langzame, intuïtieve practice die ik gedurende mijn cyclus verander, afhankelijk van de behoeften van mijn lichaam. Ik hou ook van partneryoga omdat het verbinding en plezier terugbrengt in het proces.

 • Je favoriete plek om te oefenen

Ofwel in mijn kleine houten hut waar ik de vogels kan horen en wordt vastgehouden door de bergen, of natuurlijk in onze yogashala die uitkijkt over de bergen aan de kust, waar veel magie gebeurt met onze meest ongelooflijke docenten, of direct aan zee waar ons yogaplatform is.

 • Op welke mat oefen jij?

Mijn zwarte Manduka mat is perfect voor mijn vinyasa practice en mijn langzame yin sessies. Ik heb ze ook deels gekozen omdat ik hou van de duurzame ethos achter hun bedrijf.

 • Kun jij een Manduka product noemen waar je niet zonder kunt?

Zeker de PRO mat of de Align yogariem! Ik neem ze overal mee naartoe, zelfs naar de camping.

 • Wat is jouw favoriete yoga houding?

Marjaryasana/Bitilasana - Kat en koe! Ik oefen het elke ochtend en het laat me contact maken met mijn ademhaling en zien hoe mijn lichaam zich voelt nadat ik wakker ben geworden. Ik maak het echt intuïtief en een leuk feit is dat ik eigenlijk alles oefen met mijn ogen dicht.

 • Waar ben je opgegroeid?

Overal eigenlijk... Ik ben geboren in Duitsland en verhuisde toen naar Engeland voor een deel van mijn jeugd voordat ik naar China verhuisde voor mijn middelbare schooltijd. Toen ik klaar was met school heb ik mijn koffers gepakt en ben ik naar Australië verhuisd om mijn tijd daar te delen met Montenegro. Ik vind het absoluut geweldig om nu in Montenegro te wonen en contact te hebben met mijn wortels aan mijn moeders kant.

 • Leuk feitje over jou

Toen ik opgroeide, was ik een echte tomboy die alleen mannenkleren droeg en een beroemde voetballer wilde worden. Soms kan ik dan ook niet geloven dat ik retraites voor vrouwen organiseer om vrouwen te helpen weer in contact te komen met hun vrouwelijke kant.

 • Welke activiteiten doe je buiten yoga?

Surfen is mijn absolute passie, evenals kunst en algemeen avontuur. Ik vind het gewoon heerlijk om creativiteit te stoppen in alles wat ik doe en alles als speels te zien. Ik hou ook van tuinieren en mijn eigen voedsel verbouwen. Montenegro heeft zo'n rijk land waar bloemen en planten in overvloed groeien.

 • Belangrijkste boek om aan te raden?

Vrouwen die met de wolven meelopen: Clarissa Pinkola Estes heeft mijn leven veranderd en ik raad iedere vrouw aan om dit te lezen. Ik kan ook niet anders dan Een nieuwe aarde: Awakening to Your Life's Purpose: terwijl ik aan het lezen was, voelde ik dat ik met elke pagina van zijn wijsheid meer aanwezig was.

 • Favoriete quote/mantra?

Onze Mahakala-mantra die het volgende omvat onze missie . Dit is wat Lokah Samastah Sukhino Bhavantu "Mogen alle wezens overal gelukkig en vrij zijn, en mogen de gedachten, woorden en daden van mijn eigen leven op de een of andere manier bijdragen aan dat geluk en aan die vrijheid voor iedereen."

###

Over Vesna en Marijana - oprichters van Mahakala Retreats in Montenegro.

Een gepassioneerd moeder-dochter duo Dr Vesna Lemm - Vesna is een 770 uur gecertificeerde Sivananda Yoga docente en tevens algemeen en holistisch arts in Berlijn. Ze is verloskundige, detox-expert en voedingstherapeut met een brede kennis van traditionele Chinese geneeskunde. Haar persoonlijke reis met yoga begon in 2013 en het duurde niet lang voordat ze de drang voelde om het geluk en de spirituele verbinding die yoga haar had gegeven met anderen te delen. Vesna is de moeder en de drijvende kracht van Mahakala, vol energie en passie.

Marijana Lemm - Marijana richtte in 2017 haar eerste bedrijfje op aan de PCA University in Engeland. Een duurzaam, up-cycling modebedrijf genaamd Mahakala. Slechts een jaar later begon ze haar hart te storten in het oprichten van Mahakala Yoga Retreat met haar moeder, waarbij ze haar milieuvriendelijke waarden verder integreerde. Nadat ze in eerste instantie de website had opgezet en verantwoordelijk was voor de marketing, nam ze de rol van CEO in 2019. Ze nam de belangrijkste rol van het runnen van de organisatie over. Zij is het liefdevolle hart van Mahakala. Ze heeft ook haar 300hr Yoga teacher training gedaan, evenals haar meditatie training.

Ga mee op hun volgende retraites en volg hun reis op www.mahakala-retreats.com en @mahakala_retreats

Mahakala Retreats zijn uitgerust met Manduka PROlite yogamatten, Slanke kurkblokken en Align Yoga Riemen. Om uw retreats uit te rusten met kwaliteit yoga apparatuur, neem dan contact met ons op of bezoek onze laten we partner worden pagina.

Mahakala Manduka


Sharing good vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997.

Het delen van goede vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997. #inspirethepractice