Spotlight på studiet: Yoga Studio Ouddorp

Posted in studio spotlight |
Studio Spotlight: Yoga Studio Ouddorp

Under sin opvækst dyrkede Bellatrix svømning og sejlads og vovede sig senere ud i windsurfing og surfing, hvilket gav hende et stærkt bånd til havet fra en tidlig alder.

Siden førte hendes rejse hende til Ouddorp i Holland, hvor hun begyndte at undervise i yoga for surfere og tiltrak surfentusiaster, der var ivrige efter at forfine deres færdigheder gennem yoga. Midt under pandemien skrev hun bogen Yoga for surferes om tilbyder hjemmeøvelser, der er designet til at forbedre surfingpræstationerne.

Hendes vision, der er centreret omkring Yoga Studio Ouddorp, er at introducere alle surfere til yoga og vise fordelene ved at forbedre kropskontrol og tilpasningsevne på (surf)brættet.

Hvordan blev dit studie grundlagt, og hvad inspirerede dig?

Jeg startede min arbejdskarriere på et miljøkontor, fordi jeg virkelig følte, at jeg gerne ville udføre et meningsfuldt arbejde. I løbet af denne tid indså jeg, at det ikke var noget for mig, og jeg besluttede at tage min første yogalæreruddannelse, da jeg kun var 22 år gammel. Jeg følte direkte, at det var meningen. Hver lørdag morgen kørte jeg med en glad følelse og et smil på læben til kurset. Derefter fulgte mange andre kurser og uddannelser. Jeg elskede dem alle sammen! Jeg sugede bare al informationen til mig.

Omkring år 2000 flyttede min kæreste og jeg til et andet hus. Det havde en stor, meget gammel lade i baghaven, og den rev vi ned og byggede selv yogastudiet på den grund. Vi måtte låne penge af mine forældre, jeg havde ikke nogen forretningsplan, jeg ville bare gerne undervise i yoga! Jeg bor i en meget religiøs, gammeldags landsby, og yogastudiet ligger mellem fire kirker, og ingen havde nogensinde hørt om yoga på det tidspunkt. Til at begynde med kaldte mine naboer det for "fitnesscenter". Jeg startede med nogle få grupper af mennesker, og siden da har mine timer været fyldt op! Folk elskede det, og jeg elsker folk. 

Det, der inspirerer mig, er at hjælpe yogastuderende med at få en bedre forbindelse til deres krop, sind og åndedræt. Omkring mine 30 åre Jeg blev meget syg, og det var mit eget wake-up call til at passe bedre på min krop, og det inspirerer mig stadig til at hjælpe andre med at passe på deres krop. Jeg havde colitis ulcerosa, som er en meget intens og smertefuld betændelse i tyktarmen. Jeg havde forsømt mit eget helbred. Jeg fik en masse medicin, og lægerne fortalte mig, at det var en autoimmun sygdom, som jeg aldrig kunne blive rask fra. Men det accepterede jeg ikke, for jeg troede virkelig på kroppens helbredende og genopbyggende energi. I tre år kæmpede jeg mod sygdommen og ændrede min måde at leve på. Da jeg blev mere bevidst om min egen energi og passede godt på den, blev jeg helt rask! Lægerne kunne ikke tro det, de sagde til mig, at det helt sikkert ville komme tilbage. Men nu er jeg 51 år gammel og i bedre form og sundere, end jeg nogensinde har været før. Det takker jeg yoga for! Virkelig tak til yoga og tak til yogamåtten!

Hvilket råd vil du give surfere om at komme i gang med yoga?

Lad være med kun at lave de stillinger, der er lette for dig. Du skal udfordre din krop, og ved at lave de stillinger, hvor du mærker din stivhed, så er det de bedste for dig! Hvis du dyrker yoga mindst en gang om ugen, vil det holde din krop i form. Men hvis du gør det 2 eller 3 gange om ugen, kan du virkelig vokse og blive bedre. Hvis du laver en yogarutine, før du går i vandet, vil du føle, at det hjælper dig til at bevæge dig lettere med brættets og bølgernes bevægelser. Hvis du laver en efterrutine, slipper du endda hurtigere af med dine muskelsmerter (udforsk Bellatrix' tips til, hvordan du opbygger din yogarutine her).

De fleste surfere er allerede stærke, fordi det er en så intens og udfordrende sport. Fordi musklerne er så stærke, er fascia (bindevævet) stramt (læs mere om fascia på Bellatrix' blog, "Hvorfor er det vigtigt for en surfer at dyrke yoga?" her). Så tag det roligt med dig selv. Forvent ikke at røre dine tæer første gang, du står på en yogamåtte. Tag dig god tid, brug dit åndedræt til langsomt at gå ind i yogastillingerne.

Hvordan har yogapraksis hjulpet eller ændret din surfing?

Med yoga asana lærer jeg virkelig at kontrollere min krop. Stillingerne forbedrer min koordination og mobilitet. Surfing er så komplekst; man skal altid tilpasse sig vinden og bølgerne, der bevæger sig. Derudover hjælper fleksibilitet mig med at lave sving på bølgerne, når jeg surfer, og hjælper mig med at jibe bedre, når jeg windsurfer, eller håndtere min vinge bedre, når jeg wingfoiler. Når min krop er fleksibel nok til at tilpasse sig en pludselig hård og stærk vind, er jeg også bedre beskyttet mod skader. Yoga gør mig også stærkere. Hvis du dyrker yoga, ved du, at det ikke kun handler om fleksibilitet, men at nogle af stillingerne er intense og kraftfulde. Det kan jeg rigtig godt lide, for det gør for eksempel mine arme og skuldre stærkere, så jeg bedre kan padle. Det gør også min ryg stærkere, hvilket jeg virkelig har brug for til min kernestabilitet, når jeg står på et bræt i konstant bevægelse.

Udforsk nogle af Bellatrix' yogastillinger, der er filtreret til surfere, her.

Hvad inspirerede dig til at kombinere yoga og surfing i din bog "Yoga for Surfers"? 

Min kæreste og jeg havde en ven fra vores landsby, og han flyttede til Australien. Da han besøgte os for mange år siden, fortalte han mig, at mange surfere i Australien dyrker yoga, fordi det hjælper dem. Jeg havde allerede mange surfere på mine hold i mit yogastudie, så jeg besluttede at lave et særligt Yoga for surfere-hold. Det er en meget speciel gruppe, og før og efter yoga taler vi kun om surfture, de bedste surfbrætter, sejl osv. Det er en dejlig stemning.

Uge efter uge og lektion efter lektion udviklede jeg yogatræninger skræddersyet til surfere. Jeg er den slags lærer, som virkelig godt kan lide, at eleverne ved, hvorfor de laver en bestemt sekvens eller stilling på måtten. Så jeg skrev altid om det og gav oplysningerne via mail eller som handout. Nogle af mine elever, som gemte dem, havde et helt ringbind fuld, og nogle af dem sagde til mig: "Det er som en bog. Jeg tænkte ved mig selv, at jeg havde så meget information at dele: "Jeg kunne skrive en bog om det, haha...:".

Under pandemien havde jeg tid. Jeg savnede virkelig at hjælpe folk med at forbedre deres krop gennem yoga. En dag så jeg et skrivekursus: skrivekursus ved havet! Og jeg vidste, at det var noget for mig. Jeg blev begejstret og skrev kapitel efter kapitel. Bogen findes i mange surfbutikker langs Hollands kyst, men du kan også købe den online på min egen hjemmeside: www.yogaforsurfers.nl.

Fællesskab er centralt i ethvert yogastudie. Hvordan fremmer du en følelse af fællesskab i dit studie og i surfmiljøet, og hvordan bidrager det til den samlede oplevelse for dine elever?

Jeg kan godt lide mennesker, jeg taler altid, og jeg er virkelig god til at huske navne og ansigter. Jeg tror, det er en god start. Min vision er at give folk en dybere forbindelse til deres egen krop ved at dyrke yoga. I Holland siger vi, at det også skal være 'gezellig'. Der er ikke nogen god oversættelse for det, måske noget i retning af 'hyggelig'. Men det betyder, at de studerende nyder deres timer, taler med hinanden før og efter timen, drikker en kop kaffe eller te sammen i min yogacafé. Jeg prøver at lade mit studie være et sted, hvor de kan slappe af og være søde ved sig selv og hinanden.

Især mine strandyogagrupper har en masse fællesskabsfølelse. Om sommeren underviser jeg på de smukkeste steder og strandklubber i Ouddorp. Efter timen går vi altid ud på terrassen og drikker en kop kaffe og snakker. Nogle gange går vi hjem flere timer senere og deler historier, håndterer følelser, græder og griner sammen. Næsten som om den egentlige yogapraksis er efter yogatimen.

I Yoga For Surfers-gruppen kontakter vi hinanden, når vejrudsigten er god, og mødes som et fællesskab. Vi ser hinanden på vandet og deler glæden ved at surfe og senere, når vi er i studiet igen.

Du kan snart fejre 25-års jubilæum for Yoga Studio Ouddorp, hvordan ser du på dets fremtid?

Det er næsten ufatteligt, at der er gået 25 år! Tiden flyver, når man har det sjovt. I de første år måtte jeg kæmpe med at opbygge vores eget studie bogstaveligt talt sten for sten. Jeg underviste så meget, 4/5 grupper om dagen, uge efter uge. De seneste år er jeg gået over til at undervise mere en-til-en og til at øve med mennesker med handicap. Jeg ser frem til at fortsætte med at give min viden og ekspertise videre, ikke kun til surfmiljøet, men også til andre. 

Hvorfor valgte du Manduka til at udstyre dit studieudstyr med?

Mit yogastudie åbnede i år 2000, og i begyndelsen eksperimenterede jeg med forskellige mærker. Men engang købte jeg en Manduka-måtte til mig selv og blev så glad for den, at jeg også ville have, at eleverne skulle have de bedste måtter. Nu forhandler jeg et bredt udvalg af Manduka-produkter i mit yogastudie!Mere om Yoga Studio Ouddorp

Yoga Studio Ouddorp forhandler det fulde Manduka x Gerry Lopez kollektion i studiet sammen med et komplet udvalg af Manduka-yogamåtter, rekvisitter og tilbehør. 

Besøg os yogastudiet i Ouddorp, Holland på yogastudioouddorp.nl eller følg dem på Instagram @yogastudio_ouddorp.

Bogen, Yoga For Surfers, er i øjeblikket tilgængelig på hollandsk og kan findes på yogaforsurfers.nl og @yoga.forsurfers

For eksklusive tilbud på Manduka Studio-udstyr, besøg vores program her.Deling af gode vibes + de bedste måtter, tøj og yogaudstyr siden 1997.

Deling af gode vibes + de bedste måtter, beklædning og yogaudstyr siden 1997. #inspirethepractice

Related Products