Yoga voor gezond ouder worden

Posted in self care |
Yoga For Healthy Ageing with Elena Lustig

Voor de lancering van haar derde boek, PRO Age Yoga, had Manduka het genoegen om Healthy Ageing te bespreken met de oprichter Elena LustigElena heeft zich toegelegd op het onderwerp ouder worden: Wanneer worden we ouder? Hoe kunnen we gezond blijven, gelukkig zijn en een vervuld leven leiden?De yogalerares enmeditatieleraar(RYT500), gecertificeerd coach en auteurnam de tijd om een paar van onze vragen te beantwoorden over haar levenservaring en de concepten en voordelen die in haar lessen te vinden zijn.

"Daagt ouder worden je uit? Hoe eerder je begint je leven actief vorm te geven zodat je mentaal en fysiek fit bent, hoe gemakkelijker dit pad voor je zal zijn.Radicale zelfzorg is het motto." Elena Lustig

Wat is jullie achtergrond en hoe zijn jullie op het pad van wellness en mindfulness terechtgekomen?

Toen ik meer dan 30 jaar geleden begon met Yoga, wilde ik in de eerste plaats mijn gezondheid redden van een krankzinnige werkomgeving: Ik was filmredacteur vanaf mijn vroege twintiger jaren... Deze baan betekent elke dag meer dan 10 uur achter een computer zitten, klikken zonder te bewegen, absoluut gefocust zijn op verschillende schermen - meestal met strakke deadlines.

Toen ik op mijn 37e moeder werd, veranderde mijn leven compleet. Zo werd ik yogalerares en gaf ik wekelijks 2 uur les - terwijl ik nog steeds films monteerde. Tien jaar later richtte ik ProAgeYoga op - ik zag mezelf ouder worden en had vrede met de veranderingen waarmee ik werd geconfronteerd.

 Manduka PRO Leeftijd

Kun je ons als oprichter van PRO Age yoga een introductie geven van je concept en lessen?

Mijn eerste principe is AHIMSA - geweldloos zijn.

Ouder worden kan een uitdaging zijn, het kan soms wreed zijn. We zien onszelf bergafwaarts gaan. We verliezen kracht, flexibiliteit, zelfvertrouwen. Vooral vrouwen beginnen zich onzichtbaar te voelen. ProAgeYoga is een houding: we kiezen ervoor om PRO te zijn omdat we niet tegen veroudering kunnen vechten en we richten ons op de voordelen! ANTI wordt steeds vermoeiender naarmate we ouder worden. ProAge zijn betekent omarmen wat beter wordt en positief omgaan met de uitdagingen!

Hoe ben je het pad van Pro Age Yoga ingeslagen?

Toen ik 29 was, droomde ik dat mijn moeder doodging. Deze droom was voor mij een soort wake-up call.  Ik wilde antwoorden vinden op de meest diepgaande vragen in het leven zoals: wat is Karma, worden we herboren, hoe gaan we om met ziekte en dood? Dus begon ik het boeddhisme te bestuderen en te beoefenen en leerde ik de meditatie van bewust sterven, Phowa genaamd. Dit pad gaf me veel vertrouwen - veroudering en sterven omarmen als een natuurlijk onderdeel van de cirkel van het leven. Ik had de sterke wens om dit met zoveel mogelijk mensen te delen! Voor ProAgeYoga heb ik het beste van twee werelden gecombineerd: yoga en boeddhisme.

 Manduka_PRO_Leeftijd_3

Vertel eens over de mensen die deel uitmaken van je community?

Ouder worden in de westerse samenleving is een grotere uitdaging voor vrouwen. Omdat we in een patriarchaat leven, moeten we jong en vruchtbaar zijn om van waarde te zijn. De meeste vrouwen hebben veel moeite met de menopauze - niet alleen omdat het een grote fysieke verandering is, maar ook omdat we leren dat we geen jonge vrouwen meer zijn, dat we minder aantrekkelijk en op de een of andere manier "onzichtbaar" worden.  We moeten begrijpen dat een oudere en wijzere vrouw zijn super goed is voor andere vrouwen en voor onze samenleving. We zijn mentoren, we zijn rolmodellen, we zijn mooi, want schoonheid wordt niet gedefinieerd door geen rimpels te hebben!

Je hebt net je derde boek uitgebracht - Pro Age Life. Wat kunnen mensen verwachten te leren van je nieuwste werk?

Het is een praktische gids voor gezond, gelukkig en zelfverzekerd ouder worden.

Je vindt er yoga voor elke leeftijd, elk lichaam en elk fysiek vermogen, informatie over hormonen, tips voor voeding en affirmaties plus meditaties voor een sterke, zelfverzekerde mindset.

 Manduka_PRO_Leeftijd_1

Wat zijn jouw drie beste gewoonten/oefeningen/tips voor iedereen die dit leest en die zijn lichaam en geest wil voorbereiden op de toekomst?

Drie dingen zijn essentieel: fysieke training, gezonde voeding en een positieve mindset - plus goed slapen!

Voor veel mensen is ouder worden iets waar ze bang voor zijn vanwege de lichamelijke veranderingen. Hoe help je jouw gemeenschap om zich voor te bereiden op en te gedijen bij deze natuurlijke veranderingen?

Van jongs af aan leren we ons te richten op problemen en tekortkomingen. We moeten leren dat ouder worden niet de ergste fase in het leven is en dat de dood niet de ultieme catastrofe is. Het is een onderdeel van het proces. Stel je voor dat we eeuwig zouden leven... Denk er maar eens over na: we zouden geen kinderen kunnen krijgen, er zou geen evolutie zijn. Weten dat er een einde is, helpt ons om het leven echt te omarmen en aanwezig te zijn in elk moment.

 Manduka Kleding

Je hebt het over bewust sterven en de lessen die we hieruit kunnen trekken, hoe heeft deze praktijk geholpen om je levensreis tot nu toe vorm te geven?

Toen mijn moeder stierf, hield ik haar hand vast en doorliep ik samen met haar het proces van loslaten. Ik deed mijn beoefening voor haar en het hielp haar om uiteindelijk vredig te sterven. Drie weken later werd ik zwanger van mijn zoon - het kind waar ik al jaren op hoopte. Boeddhisten geloven dat er een sterke karmische band is tussen moeder en kind. Misschien kwam ze terug? Wie zal het zeggen?

Per slot van rekening voel ik me niet angstig, bang, hulpeloos als het leven zich laat zien. Voor mij voelt het als een waterdruppel die zich voor korte tijd van de oceaan scheidt en zich dan weer verenigt. We worden mensen, we krijgen een lichaam, we leven een tijdje in dit lichaam en dan verlaten we het - ons herenigend met de ruimte waar we vandaan kwamen.

Vertel ons meer over jezelf. Wat doen jullie dagelijks?

Ik doe graag 1:1 mentoring met vrouwen die hun roeping, hun dharma in het leven willen vinden. De meeste vrouwen hebben de eerste helft van hun leven in dienst van de maatschappij doorgebracht als moeder, partner, collega enz. Velen gaan op zoek naar zinvolle veranderingen in hun persoonlijke leven, hun relaties, hun partnerschappen als ze midden veertig zijn.

Ik geef graag ProAgeYoga Docentenopleidingen en inspireer andere docenten om ouder worden op dezelfde manier te waarderen als ik. Ik bied ook online cursussen, retraites en zoom yoga lessen aan. EN: mijn eerste boek over ouder worden  "Pro Age Yoga" verschijnt in april in het Engels als ebook!

Manduka_PRO_Leeftijd_2

Heb je nog een laatste wijze raad die je met onze yogagemeenschap kunt delen?

Op een dag zullen we dit lichaam verlaten. Tot die tijd: laten we dankbaar zijn voor wat ons is gegeven en het gebruiken voor ons eigen bestwil en ten bate van alle wezens.

Over Elena Lustig:

Elena is gecertificeerd Anusara Yoga docent, gecertificeerd coach, meditatieleraar, boeddhist en auteur van de boeken "Pro Age Life" "Pro Age Yoga" en "Inside. Outside" Ze heeft zich toegelegd op het onderwerp ouder worden: Wanneer worden we ouder? Hoe kunnen we gezond blijven, gelukkig zijn, er goed uitzien en een vervuld leven leiden? Elena biedt yogadocentenopleidingen, retraites, workshops, coaching, mentoring en lezingen.

www.elenalustigyoga.com


Sharing good vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997.

Het delen van goede vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997. #inspirethepractice