Studio Spotlight: Yoga Studio Ouddorp

Posted in studio spotlight |
Studio Spotlight: Yoga Studio Ouddorp

Tijdens haar opvoeding hield Bellatrix van zwemmen, zeilen en later windsurfen en surfen. Zo kreeg ze al op jonge leeftijd een sterke band met de oceaan.

Sindsdien bracht haar reis haar naar Ouddorp, Nederland, waar ze begon met het geven van yoga voor surfers lessen, waar ze surf enthousiastelingen aantrok die graag hun vaardigheden wilden verfijnen door middel van yoga. Midden in de pandemie schreef ze het boek Yoga voor surfersmet oefeningen voor thuis om de surfprestaties te verbeteren.

Haar visie, gecentreerd rond Yoga Studio Ouddorp, is om alle surfers kennis te laten maken met yoga en de voordelen ervan te laten zien in het verbeteren van lichaamscontrole en aanpassingsvermogen op de (surf)plank.

Hoe is je studio ontstaan en wat heeft je geïnspireerd?

Ik ben mijn werkcarrière begonnen in een milieukantoor omdat ik echt het gevoel had dat ik werk wilde doen dat zinvol was. In die tijd realiseerde ik me dat dit niets voor mij was en besloot ik mijn eerste yogadocentenopleiding te volgen toen ik net 22 jaar oud was. Ik had direct het gevoel dat het voorbestemd was. Elke zaterdagochtend reed ik met een blij gevoel en glimlach naar de opleiding. Daarna volgden nog vele andere cursussen en opleidingen. Ik vond ze allemaal geweldig! Ik nam alle informatie in me op.

Rond het jaar 2000 verhuisden mijn vriend en ik naar een ander huis. Er stond een grote, heel oude schuur in de achtertuin, die hebben we afgebroken en op die grond hebben we zelf de yogastudio gebouwd. We moesten geld lenen van mijn ouders, ik had geen businessplan, ik wilde gewoon yogales geven! Ik woon in een heel religieus ouderwets dorp, de locatie van de yogastudio ligt tussen 4 kerken in en niemand had in die tijd ooit van yoga gehoord. In het begin noemden mijn buren het 'sportschool'. Ik begon met een paar groepjes mensen en sindsdien zitten mijn lessen vol! Mensen vonden het geweldig en ik hou van de mensen. 

Wat mij inspireert is om de yogastudenten te helpen een betere verbinding te krijgen met hun lichaam, geest en adem. Rond mijn 30e Ik werd erg ziek, dit was mijn eigen wake-up call om beter voor mijn lichaam te zorgen en dat inspireert me nog steeds om anderen te helpen voor hun lichaam te zorgen. Ik had colitis ulcerosa, wat een zeer intense en pijnlijke ontsteking van de dikke darm is. Ik had mijn eigen gezondheid verwaarloosd. Ik slikte veel medicijnen en de artsen vertelden me dat het een auto-immuunziekte was, waarvan ik nooit zou kunnen genezen. Maar ik accepteerde dat niet, ik geloofde echt in de helende en herstellende energie van het lichaam. Gedurende 3 jaar vocht ik tegen deze ziekte en veranderde ik mijn manier van leven. Door me meer bewust te zijn van mijn eigen energie en daar goed voor te zorgen, genas ik volledig! De artsen konden het niet geloven, ze zeiden dat het zeker terug zou komen. Maar nu ben ik 51 jaar oud en fitter en gezonder dan ooit tevoren. Daar dank ik yoga voor! Echt bedankt yoga en bedankt yogamat!

Welk advies zou je surfers geven om met yoga te beginnen?

Doe niet alleen de houdingen die makkelijk voor je zijn. Je moet je lichaam uitdagen en door houdingen te doen waarbij je stijfheid voelt, dan zijn die het beste voor je! Als je minstens één keer per week yoga doet, houdt het je lichaam in vorm. Maar als je het 2 of 3 keer per week doet, kun je echt groeien, echt verbeteren. Als je een yogaroutine doet voordat je het water in gaat, zul je merken dat het je helpt om makkelijker mee te bewegen met de bewegingen van het board en de golven. Als je een post-routine doet, raak je zelfs sneller van je spierpijn af (lees hier Bellatrix' tips voor het opbouwen van je yogaroutine).

De meeste surfers zijn al sterk omdat het zo'n intense en uitdagende sport is. Omdat de spieren zo sterk zijn, is de fascia (bindweefsel) strak (lees meer over fascia op Bellatrix' blog, "Waarom is het belangrijk voor een surfer om yoga te beoefenen?" hier). Doe het dus rustig aan met jezelf. Verwacht niet dat je meteen je tenen aanraakt als je op een yogamat staat. Neem je tijd, gebruik je adem om langzaam in de yogahoudingen te gaan.

Hoe heeft de beoefening van yoga jouw surfen geholpen of veranderd?

Door yoga asana's te beoefenen, leer ik echt mijn lichaam te beheersen. De houdingen verbeteren mijn coördinatie en mobiliteit. Surfen is zo complex; je moet je altijd aanpassen aan de wind en de bewegende golven. Daarnaast helpt flexibiliteit me bij het maken van de bochten op de golven als ik surf en helpt het me om beter te gijpen als ik windsurf of mijn wing beter te hanteren als ik wing foiling. Als mijn lichaam flexibel genoeg is om zich aan te passen aan een plotselinge harde wind, ben ik ook beter beschermd tegen blessures. Yoga maakt me ook sterker. Als je aan yoga doet, weet je dat het niet alleen om flexibiliteit gaat, maar dat sommige houdingen intens en krachtig zijn. Ik vind dat heel fijn, het maakt bijvoorbeeld mijn armen en schouders sterker, zodat ik beter kan peddelen. Het maakt ook mijn rug sterker, wat ik echt nodig heb voor mijn core stability als ik op een constant bewegend board sta.

Ontdek hier een aantal van Bellatrix' yogahoudingen die gefilterd zijn voor de surfer.

Wat inspireerde je om yoga en surfen te combineren in je boek "Yoga voor surfers"? 

Mijn vriend en ik hadden een vriend uit ons dorp die naar Australië verhuisde. Toen hij ons jaren geleden bezocht, vertelde hij me dat in Australië veel surfers aan yoga doen, omdat het hen helpt. Ik had al veel surfers in mijn lessen in mijn yogastudio, dus besloot ik een speciale Yoga Voor Surfers les te maken. Het is een heel speciale groep, voor en na de yoga praten we alleen over surftrips, beste surfplanken, zeilen, enz. Het is een leuke sfeer.

Week na week en les na les ontwikkelde ik yogatrainingen op maat voor surfers. Ik ben het soort leraar dat het heel fijn vindt als leerlingen weten waarom ze een bepaalde volgorde of houding op de mat doen. Dus schreef ik er altijd over en gaf ik de informatie per e-mail of als hand-out. Sommige van mijn studenten die ze bewaarden, hadden een ordner vol en sommigen zeiden tegen me: "Het is net een boek. Ik dacht bij mezelf dat ik zoveel informatie had om te delen: "Ik zou er een boek over kunnen schrijven haha...:".

Tijdens de pandemie had ik de tijd. Ik miste het echt om mensen te helpen hun lichaam te verbeteren door middel van yoga. Op een dag zag ik een schrijfcursus: schrijfcursus aan zee! En ik wist dat het iets voor mij was. Ik werd enthousiast en schreef hoofdstuk na hoofdstuk. Het boek ligt in veel surfwinkels aan de Nederlandse kust, maar je kunt het ook online kopen op mijn eigen website: www.yogaforsurfers.nl.

Gemeenschap staat centraal in elke yogastudio. Hoe bevorder je het gemeenschapsgevoel binnen je studio en surfgemeenschap, en hoe draagt dit bij aan de algehele ervaring van je studenten?

Ik hou van mensen, ik praat altijd en ik ben erg goed in het onthouden van namen en gezichten. Ik denk dat dat een goed begin is. Mijn visie is om mensen door middel van yoga een diepere verbinding met hun eigen lichaam te geven. In Nederland zeggen we dat het ook 'gezellig' moet zijn. Er is geen goede vertaling voor, misschien iets als 'gezellig'. Maar het betekent dat studenten genieten van hun lessen, met elkaar praten voor en na de les, samen koffie drinken of thee drinken in mijn yogicafé. Ik probeer mijn studio een plek te laten zijn waar ze kunnen ontspannen en aardig voor zichzelf en elkaar kunnen zijn.

Vooral mijn strandyogagroepen hebben veel gemeenschapsgevoel. In de zomer geef ik les op de mooiste locaties en strandtenten van Ouddorp. Na de les gaan we altijd het terras op voor een kop koffie en een praatje. Soms gaan we uren later weg en delen we verhalen, verwerken we emoties, huilen we en lachen we samen. Bijna alsof de eigenlijke yogapraktijk na de yogales is.

Met de Yoga For Surfers-groep nemen we contact met elkaar op als de weersvoorspelling goed is en komen we samen als een gemeenschap. We zien elkaar op het water en delen de vreugde van het surfen en later als we weer in de studio zijn.

Jullie vieren binnenkort het 25-jarig bestaan van Yoga Studio Ouddorp, hoe zien jullie de toekomst?

Het is bijna niet te geloven dat er 25 jaar voorbij zijn gegaan! De tijd vliegt als je plezier hebt. In de beginjaren moest ik worstelen met het letterlijk steen voor steen opbouwen van onze eigen studio. Ik gaf zoveel les, 4/5 groepen per dag, week in week uit. De laatste jaren ben ik overgestapt op het geven van meer één-op-één sessies en het oefenen met mensen met een beperking. Ik kijk ernaar uit om door te gaan met mijn kennis en expertise door te geven aan de surfgemeenschap en daarbuiten. 

Waarom heb je Manduka gekozen om je studio mee uit te rusten?

Mijn yogastudio is geopend in 2000. In het begin experimenteerde ik met verschillende merken. Maar toen ik eenmaal een Manduka mat voor mezelf kocht, vond ik hem zo mooi dat ik ook wilde dat mijn studenten de beste matten zouden hebben. Nu verkoop ik een breed assortiment Manduka producten in mijn yogastudio!Meer over Yoga Studio Ouddorp

Yoga Studio Ouddorp verkoopt de volledige Manduka x Gerry Lopez Collectie in de studio samen met een volledig assortiment Manduka yogamatten, props en accessoires. 

Bezoek de yogastudio in Ouddorp, Nederland op yogastudioouddorp.nl of volg ze op Instagram @yogastudio_ouddorp.

Het boek, Yoga voor surfers, is momenteel verkrijgbaar in het Nederlands en is te vinden op yogaforsurfers.nl en @yoga.forsurfers

Bezoek ons programma voor exclusieve aanbiedingen van Manduka Studio Apparatuur hier.


Sharing good vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997.

Het delen van goede vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997. #inspirethepractice

Related Products