Leraar Spotlight: Barbara Peisl

Posted in teacher spotlight |
Teacher Spotlight: Barbara Peisl
Deze maand stellen we Barbara aan je voor, een Beierse yogalerares en fervent surfer, wiens reis oude praktijken met moderne wetenschap verweeft. Naar binnen Flow en brain-based yoga, onderzoekt Barbara het verband tussen beweging en de geest.Ze verdiept zich voortdurend in lichaam, brein en ademhaling en ontdekt hoe yoga de proprioceptie en mentale veerkracht verbetert, kennis die ze zowel op als naast de surfplank toepast. Ga met Barbara mee op ontdekkingsreis, waarbij ze haar liefde voor yoga en surfen combineert met een diep begrip van de connectie tussen lichaam en hersenen.

Ontmoet Barbara

Een sterk verlangen naar vrijheid, liefde voor beweging, muziek en vreemde talen hebben mij van kinds af aan gevormd. Zolang ik me kan herinneren heb ik de zomers aan het water doorgebracht. Hoewel ik niet opgroeide in de buurt van de zee of een meer, laat staan met surfen, bracht ik elke zomer door in het plaatselijke zwembad - uren zwemmen, springen, duiken en glijden. Mijn ouders hebben ons van jongs af aan de liefde voor het water bijgebracht. Water is altijd mijn element geweest. Misschien zijn het deze herinneringen waardoor ik me zo luchtig voel als ik in het water ben.

Elk voorjaar reden we ook naar zee, naar Frankrijk of Italië, om aan de hooikoorts te ontsnappen en de goede lucht in te ademen. Ik ben heel dankbaar voor deze vakanties en voor de gelukkige jeugd die we buiten doorbrachten, altijd in beweging.

Tijdens en na mijn studie greep ik elke gelegenheid aan om te reizen. Toen ik het surfen ontdekte, werd het een passie, ik bracht de zomers door aan de Franse Atlantische kust, werkend in een kleine surfvilla tussen dennenbossen en duinen, waar ik begon met yogales geven aan surfers naast het dagelijkse kampmanagement, schoonmaken, keuken en tuinwerk. Het was in deze periode dat de naam van mijn bedrijfje Oceaanstroom ontstaan. In 2019 besloot ik volledig zelfstandig te worden als yogadocent, wat ik oorspronkelijk nooit van plan was. Het viel allemaal op zijn plaats.

Ik ben echt dankbaar dat ik deze interesses op een creatieve manier in mijn beroep kan verwerken en meestal zelf kan kiezen waar ik werk. Dit gevoel van onafhankelijkheid en zelfbeschikking is altijd zo belangrijk voor me geweest. En de dankbaarheid dat ik dit werk kan doen, dat ik mijn leven op deze manier kan vormgeven, heeft me door de vele hoogte- en dieptepunten geholpen die komen kijken bij het zelfstandig yogadocent zijn. Aan de ene kant is het een droomleven dat ik leef. Autonoom werken, vrij zijn in vele aspecten. Aan de andere kant ben ik afhankelijk van mijn gezondheid, een grote druk die me zo duidelijk werd tijdens de pandemie. Ik weet niet hoeveel ik volgende maand zal verdienen. En het constante gevoel dat ik altijd meer zou kunnen werken, een lijst vol open to-dos die de komende jaren nooit helemaal afgevinkt zullen worden. Een constante onzekerheid waar ik mee heb moeten leren omgaan. Een proces dat nog steeds gaande is. Daarom zijn deze pauzes in de natuur en in het water zo belangrijk voor me, om af te schakelen en in het moment te zijn in plaats van constant vooruit te plannen.

Hoe heb je je passie voor surfen gevonden?

Ik ben ongeveer acht jaar geleden begonnen met surfen in Frankrijk. In de jaren daarvoor deed ik veel aan klimmen en boulderen. Hoewel ik altijd buiten in de natuur was, miste ik het water heel erg. Surfen heeft me altijd gefascineerd en na mijn bachelor besloot ik naar Frankrijk te gaan om het te leren. Mijn eerste surfinstructeur was Conrad; ondanks de herfststormen op de Atlantische Oceaan en de uitdagende golfcondities wist hij me te motiveren. Samen met andere gasten in de surfvilla bracht ik uren door in het wildwater, ronddrijvend op onze blauwe softboards. We vochten ons een weg van 20 meter door het wildwater, surften over het schuim naar het strand en liepen dan terug voor de volgende ronde omdat de stroming ons opzij had geduwd. Hoe ongemakkelijk de omstandigheden toen ook waren, we voelden ons daarna zo levendig, gelukkig en uitgeput. Ik ben zo blij dat ik toen de beslissing heb genomen om naar Frankrijk te gaan. En ik was zo verslaafd dat ik de zomer erna in dezelfde surfvilla (Maranga in Seignosse Le Penon) in Les Landes ging werken, waar ik uiteindelijk vijf zomers heb gewoond. Het was een tijd die me diep heeft gevormd. De warme geur van pijnbomen geeft me nog steeds een gevoel van thuis en iets wat ik associeer met die mooie tijd.

Hoe is surfen voor jou? Wat betekent het voor jou?

Ik denk dat het een beetje veranderd is in de jaren dat ik surf. In het begin was het een nieuwe sport voor me, vol adrenaline, avontuurlijk en totaal onbekend omdat ik nog nooit aan boardsport had gedaan. Ik raakte uitgeput, werd bang ;) en voelde me tegelijkertijd sterk en fit. Toen ik een paar jaar geleden last kreeg van paniekaanvallen door stress, had dat ook invloed op mijn surfen. In het water, in de golven, ervaar je extreme situaties en je zult waarschijnlijk, of liever gezegd zeker, herhaaldelijk met je angsten geconfronteerd worden. De natuurkrachten zijn zoveel sterker dan jij, je kunt niet anders dan dat accepteren en je eraan overgeven. Surfen geeft me zo'n sterk gevoel. En tegelijkertijd zo klein en onbeduidend. Het leert me zeker nederigheid en geduld. Je hebt geen controle over de natuur, de golven zijn wat ze zijn, hoe je ze ook zou willen zien - groter, kleiner, sterker of zwakker. In het water voel ik me vol lichtheid, gewichtloos. Tegelijkertijd is dit de pure ervaring van de natuur, het water voelen met mijn hele lichaam, nat worden, een golf die me in het gezicht slaat, zout water inslikken. Deze sensaties brengen me zo in het moment. Ik heb geen tijd om me bezig te houden met mijn problemen aan land of om te herkauwen; ik verleg de focus naar buiten. Een echt moment. Vooral gezien mijn angst- en paniekaanvallen is dit precies wat ik nodig heb om niet te veel na te denken. Eerlijk gezegd is stil zitten in meditatie heel ongemakkelijk voor me omdat het de focus nog meer naar binnen richt. Naar de signalen van mijn lichaam. Surfen maakt me geaard en creëert een verbinding met mezelf - maar zonder de "introspectie", maar door de pure ervaring van deze echte momenten. Ik ken veel mensen die hetzelfde gevoel beschrijven tijdens het wandelen in de bergen. Je eigen problemen relativeren door deze geweldige ervaring van de natuur.

Kun je uitleggen hoe surfen voor jou fysieke, mentale en/of emotionele groei en vaardigheden heeft ontwikkeld? 

Ik ben me er vaak niet eens van bewust hoeveel het surfen me eigenlijk heeft beïnvloed, me sterker heeft gemaakt. De fysieke verwondingen zijn één ding - je kunt waarschijnlijk geen surfreis maken zonder blauwe plekken en kleine of grotere schrammen ;) Zelfs twee gebroken ribben konden me niet tegenhouden, gelukkig genezen ze ;)

De impact in het water op het hele lichaam is intens. Vaak voel ik pas na een sessie waar het board me geraakt heeft. Keer op keer vallen, herhaaldelijk gewassen worden, surfen heeft me geleerd om de controle los te laten. Door de jaren heen heb ik zeker veel kracht en fysieke veerkracht opgebouwd door het surfen.

Maar nog meer heeft het me veranderd op het gebied van mijn mentale kracht. Omgaan met frustratie, die vaak aanwezig is tijdens het surfen, afhankelijk van de omstandigheden en stemming. Het geduld en de acceptatie dat ik geen controle heb over hoe de omstandigheden zijn. De dankbaarheid voor het voorrecht om vrij en in de zee te kunnen zijn. Het besef dat ik echt moeilijke situaties in het water heb aangepakt, door mijn eigen kracht. Dit gevoel van effectiviteit. Dat ik sterk ben. Dat ik op mezelf kan vertrouwen in extreme situaties, dat ik kan functioneren. Tenminste voor zover het binnen mijn actieradius ligt.

Als ik terugkijk en denk aan de momenten waar ik me diep gelukkig voelde, waar tranen in mijn ogen kwamen en het me deed glimlachen. Dat waren momenten in het water. Na het vangen van een bijzondere golf, het onbeschrijfelijke gevoel van glijden, één worden met de golf, het water. Of de fascinatie voor de ongelofelijke schoonheid van een moment, de achtergrond van een zonsondergang of de gloeiende kliffen aan de kust. Dit gevoel van leven. Dat is ook wat me drijft en op de been houdt, het is verslavend. Hoe gefrustreerd ik soms ook ben, als ik bang ben voor grote golven en twijfel aan mezelf en aan alles.

Hoe en waarom ben je begonnen met yoga? Waarom ben je begonnen met lesgeven?

Ik kwam voor het eerst in contact met yoga toen ik begin twintig was via mijn toenmalige vriend, wiens ouders allebei yogalessen gaven. Op dat moment voelde het als een heel goed tegenwicht voor mijn klimmen. Eerlijk gezegd werd ik zonder veel voorbereiding in het lesgeven gegooid. Terwijl ik sport studeerde, werkte ik als trainer en receptionist bij een sportschool voor vrouwen in München, en op een keer had de vaste yogalerares daar op korte termijn afgezegd. Mijn baas zei gewoon: "Je staat vanavond ingeroosterd voor de receptie en je bent er toch. Je kunt invallen, dat is geweldig!" Ik was zo nerveus, bang om te falen, om niet aan de verwachtingen van de deelnemers en mijn baas te voldoen. De resterende tijd tot de les bereidde ik me als een gek voor. Maar toen ik begon met lesgeven, verdween die angst volledig en het gevoel tijdens en vooral na de les was ongelooflijk verrijkend. Toen besloot ik om alles vanaf nul te leren en schreef ik me in voor mijn eerste Yoga Docenten Opleiding (YTT) in Nicaragua. Op dat moment had ik geen idee van de verschillende stijlen en dat yoga zoveel meer is dan een sportschool.

Kun je ons meer vertellen over de yogastijl die je onderwijst?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door de vraag waarom dingen zijn zoals ze zijn. Tijdens mijn studie werden we ook voortdurend aangemoedigd om vragen te stellen en kritisch na te denken. Deze achtergrond heeft er zeker voor gezorgd dat ik na mijn eerste yogadocentenopleiding op zoek ben gegaan naar moderne benaderingen op yogagebied. Zo kwam ik terecht bij Inside Flow & Inside Yoga, een moderne yogagemeenschap waar ik de afgelopen jaren veel opleidingen heb gevolgd en waar een aantal van mijn beste vriendschappen zijn ontstaan. Twee jaar geleden begon ik me ook te verdiepen in de neurowetenschappelijke kijk op yoga en beweging (vooral bij Celest Pereira en Adell Bridges).

In deze benadering wordt ervan uitgegaan dat alle beweging gebaseerd is op de hersenen en dat alles onder controle staat van ons zenuwstelsel. We kunnen deze verbinding bewust gebruiken in onze praktijk. Door middel van kleine oefeningen en oefeningen die op het eerste gezicht misschien niets met de doelbeweging te maken hebben, kunnen we veel bereiken, bijvoorbeeld wat betreft ons bewegingsbereik of het gevoel dat we hebben bij bepaalde bewegingen of houdingen.

Vooral in de surfspecifieke yoga- en bewegingssessies zijn deze oefeningen van laten we het neuro-yoga noemen van onschatbare waarde.

Het is ook heel individueel. Elk lichaam is anders, elk zenuwstelsel reageert anders op dergelijke input. Het onderwerp ademhaling is ook een ongelooflijk fascinerend onderwerp in deze context, iets zo alledaags en toch zo krachtig. In yoga, bij het surfen, in het dagelijks leven.

Naast deze benadering is de andere yogastijl die ik veel geef Inside Flow (yoga op maat) - het is beweging gesynchroniseerd met muziek en emotie, je moet het zeker proberen als je van de combinatie van muziek en beweging houdt; ik verlies tijd en ruimte en mijn to-do lijst en zorgen volledig uit het oog als ik met muziek flow of als ik lesgeef.

Hoe heeft heeft de beoefening van yoga je geholpen of je surfen veranderd?

Ik denk dat het andersom is - yoga heeft me zoveel geholpen met surfen en surfen heeft mijn yoga veranderd. De grootste verandering betrof waarschijnlijk mijn balans, proprioceptie en het gevoel hoe ik mijn lichaam met gemak kan bewegen.

Door een gevarieerde yoga- en bewegingspraktijk heb ik zeker mijn gevoel voor balans en lichaamsbewustzijn verfijnd. Het heeft mijn bewustzijn van beweging in het algemeen vergroot. Omdat ik niet het hele jaar door aan zee woon, zijn er maanden waarin ik helemaal niet surf. Als ik na deze pauzes weer in het water ga, heb ik soms het gevoel dat mijn gevoel voor beweging is verbeterd, ook al heb ik nog niet zo lang gesurft. En ook mijn mobiliteit op het gebied van schouders, bekken en wervelkolom. Niet alleen passieve flexibiliteit, maar actieve flexibiliteit in combinatie met kracht. Balans is ook een behoorlijke uitdaging bij het surfen, omdat je basis beweegt, alles om je heen beweegt en je zelf ook beweegt. Daar voel ik een sterk effect, wat betekent dat regelmatige yogabeoefening met balansoefeningen zich ook vertaalt naar andere bewegingsgebieden en sporten, zoals surfen, en me daarbij helpt. En in het algemeen helpt het me ook om meer gemak in mijn bewegingen te vinden en een groter bewustzijn van hoe ik beweeg.Als we het over yoga hebben, kunnen we het onderwerp ademhaling niet negeren. Ademwerk en apneu-training (bewust ademhalen) hebben me erg geholpen bij het surfen. Hoe ik kalm kan blijven in uitdagende situaties in het water en onder andere mijn zenuwstelsel kan kalmeren door ademhaling.

Welk advies zou je surfers geven om met yoga te beginnen?

Yoga heeft zoveel gezichten en er zijn zoveel vormen. Dit kan heel overweldigend zijn als je aan yoga wilt beginnen - afhankelijk van wat je doel is - flexibeler worden / lichaamsbewustzijn en kracht opbouwen voor bepaalde bewegingen, kalmeren, een dagelijkse routine opbouwen die realistisch is om te implementeren. Probeer verschillende stijlen en leraren uit. Begin gewoon een paar minuten bewust bewegen in je dag op te nemen. Als je thuis wilt oefenen, kan online yoga heel nuttig zijn om een idee te krijgen van hoe een yogabeoefening kan voelen en welke bewegingsreeksen je bijvoorbeeld kunt doen. Begin met 5-15 minuten een paar keer per week en je kunt altijd langer en vaker oefenen als je daar zin in hebt.

Je verdeelt het jaar in Duitsland en Spanje, vertel ons eens iets over je gemeenschap.

Mijn community is eigenlijk wijdverspreid, omdat ik veel verhuis tussen Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Beieren. Toch zie ik veel vrienden, studenten en collega's op regelmatige basis, omdat we allemaal deze affiniteit met de natuur, de passie voor yoga, surfen en beweging delen, wat geweldig is.

In het begin was het echt moeilijk om een gemeenschap op te bouwen, vanwege mijn manier van leven, zonder deze permanente verblijfplaats.

In El Palmar, het Andalusische dorp waar ik in de winter mijn yogaretraites organiseer en geef, is er veel beweging, mensen komen en gaan de hele tijd. Mezelf inbegrepen. Toch heb ik er de afgelopen seizoenen een aantal geweldige collega's en vrienden ontmoet.

Moni en Tom, oprichters van La Luz Surf en de retraitevilla, ontvingen me met open armen toen ik voor het eerst in El Palmar aankwam en de afgelopen winters zijn ze familie geworden. Ook zij komen oorspronkelijk uit Beieren en zijn lang geleden naar Zuid-Spanje verhuisd. Het is altijd een kleine onderbreking voor mijn hersenen als ik met ze praat in mijn moedertaal "Beiers", dat me doet denken aan mijn eerste thuis, vooral nadat ik de hele tijd heb gewisseld tussen Spaans, Engels en Duits. Ze zijn ook een van de meest gulle en gastvrije mensen die ik ken en ik ben echt dankbaar voor hun constante steun bij mijn yoga x surf retreats, waardoor ik mijn projecten en dromen vanaf het begin heb kunnen realiseren.

Coko, Paula en het It´s Only Water team zijn ook inspirerende mensen met wie ik graag samenwerk. We begonnen ons Longboard Days project tijdens/na de pandemie in 2021 en hebben sindsdien meer dan tien longboard x yoga retreats georganiseerd. Het is geweldig om mensen te ontmoeten met wie je passies deelt en samen aan spannende projecten kunt werken. Ik ben erg blij met deze kleine Andalusische gemeenschap en kijk uit naar toekomstige evenementen en alle golven die we samen zullen berijden.

Wat is het volgende voor jou?

In mei ga ik inpakken hier in Andalusië en dan begint het Yoga x Mountains-seizoen in mijn andere thuis, in Beieren en Tirol. Ik kijk ernaar uit om in het meer te zwemmen en ik hoop er een kleine surftrip in Europa tussen te proppen.

Verder werk ik momenteel aan een online serie voor surfers over yoga x beweging x ademhaling, die deze nazomer/herfst online komt. Ik vind het heerlijk om creatief te zijn en nieuwe, spannende projecten te bedenken waarin beweging centraal staat.

Wil je nog iets anders delen met de Manduka gemeenschap?

Probeer nieuwe dingen - als je nog niet hebt gesurft en je bent graag in het water, moet je het zeker eens proberen. Het is een geweldige uitdaging - fysiek en mentaal.

En stop nooit met spelen. Bedenk wat je pure vreugde brengt, de momenten waarop je je levend voelt. Zodat je er altijd naar terug kunt keren als je dit gevoel van sereniteit nodig hebt.

In contact komen met Barbara

Volg Barbara's lessen online of persoonlijk tijdens een van haar retraites in Spanje of Duitsland.

Maak contact met haar op @yogaoceanflow op Instagram of www.yogaoceanflow.com.

Luister naarSharing good vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997.

Het delen van goede vibes + de beste matten, kleding en yogaspullen sinds 1997. #inspirethepractice